IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: "Булгаргаз" да потърси резерви срещу поскъпването на газа

Резултатите от проверката в "Топлофикация - София" ще определят санкциите за дружеството, каза председателят на енергийния регулатор

12:35 | 16.02.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Булгаргаз" да потърси вътрешни резерви и да не подава искане за толкова рязко повишаване на цената на природния газ. За това призова председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

"Това, което от компанията са направили като предварителна прогноза, много ме тревожи и моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви, чрез намаляване и структуриране на техните разходи, в официалното предложение този процент да е по-нисък", каза той.

На 10 февруари газовата компания внесе своята прогноза за цената на газа за второто тримесечие, която е с 32,44% по-висока. Офицалното искане до енергийния регулатор ще бъде внесено на 10 март.

Иван Иванов посочи, че цената на природния газ е много чувствителна тема, тъй като е компонент от цената на топлоенергията и на електроенергията, произведена по комбиниран способ. Газът е важен енергоносител и за индустрията.

От "Булгаргаз" искаха по-сериозно увеличение на цената на газа и от 1 януари 2017 г. (с 13,5%), но и тогава от КЕВР не се съобразиха с това предложение и суровината поскъпна с 4,6 на сто. От регулатора обясниха, че в дружеството има надвзет приход от 40 млн. лева, натрупан в резултат на решенията на Комисията за цената на газа през 2016 г., и тези средства бяха използвани като буфер в началото на отоплителния сезон.

Сега от "Булгаргаз" посочват в своята прогноза, че очакват по-висока доставна цена на природния газ от "Газпром Експорт", а и съобразяват своето искане с курса на щатския долар спрямо лева. 

Иванов коментира и темата за проверката на "Топлофикация - София". Експерти на регулатора проверяват дружеството по документи и на място. Събират се всички сведения, свързани със серията от аварии на дружеството в началото на месеца. За санкции и отнемане на лицензи може да се говори едва след края на проверката, допълни председателят на КЕВР. 

Той посочи, че се върви и към унифициране на общите условия в договорите на топлофикационните дружества. Те се изработват от самите компании, но се утвърждават от регулатора. В момента документите са различни за различните топлофикации, но това е наследено положение и ще бъде променено, каза Иванов. Той допълни, че ако е имало топлофикации с нарушено подаване в страната, те също, както и "Топлофикация – София", трябва да компенсират своите клиенти.

По-рано днес в енергийния регулатор беше обсъдена наредба за определяне на цените за балансиране при доставките на природен газ. От "Булгартрансгаз" обясниха, че предвиждат преходен период за въвеждането на компонента за дисбаланс, за да "свикне пазарът" с нея. Компанията не е коментирала предварително този вариант с Европейската комисия, но на базата на опита досега не очакват такова решение да бъде блокирано. 

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че компонентът за дисбаланс се въвежда без от газопреносното дружество да имат достатъчно аналитични данни за реалния дисбаланс на пазара. Използвани са прогнозни данни и затова от организацията призоваха да се изчака с промените, за да минат "поне два сезона".
КЕВР ще обсъди становищата на заинтересованите компании по време на закрито заседание, насрочено за 15 март, и ще вземе окончателно решение за наредбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Модерното прозвище на "империята на злото" е "некрофилската държава". Самите руснаци си го въведоха(Райкин). Така че бъди в крак с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха... А и руснаците още не са ни начислили в цените разходите, дето ги загробиха за Южен поток... Па и наще още не са разнесли в цената на тока двата реактора, дето си купихме ... Скоро американските тецове и перки ше ни се струват супер изгодни, щото им плащаме тройно, ама поне им харчиме тока, а на *** ше им плащаме за ... евроатлантическа солидарност... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Хахаха ...диверсификация на всяка цена ...хъб , интерконектори ...на *** простотиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още