IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности

България се развива добре в производството на батерии, електрически велосипеди, твърди експертът

21:45 | 18.09.20 г. 2
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности

Енергийната трансформация дава много възможности, включително на страни като България да станат големи играчи. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация.

“В някои отношения страната ни вече постига успехи”, посочи Попов. Той отбеляза, че по дял на соларното инженерство спрямо населението или като процент от БВП, България може да се окаже една от водещите страни в света.

“Българските компании са изключително успешни в този сектор в глобален мащаб и те могат да продължат да се развиват”, заяви гостът. 

Попов добави, че страната ни се развива добре и по отношение на производството на батерии, електрически велосипеди.

“В енергийната трансформация има много различни малки и средни бизнеси, които са много пъргави и могат внезапно да се появят. България има възможности в това отношение”, добави гостът.

Той коментира и преначертаването на енергийната карта в глобален мащаб. По негови думи за момента Shell и BP изглежда са на челна позиция и напредват по-бързо спрямо останалите компании в сектора.

По отношение на инвестициите и доколко те ще се отплатят на играчите в сектора, Попов посочи, че “с възможни ниски цени на петрола и природния газ и намаляване на консумацията, основно на петрол, недиверсифицирането е риск, който енергийните компании просто не могат да поемат”.

От разговора с експерта стана ясно още, че за момента като големи лидери сред страните в трансформацията се очертават Китай, САЩ, държавите от Европейския съюз до голяма степен, както и някои от останалите европейски страни.

“Великобритания може би е страната, която най-бързо успя да закрие въглищния си сектор”.
Според Попов водородът е най-надеждното и очаквано гориво. “Работим с несигурности и не може да има твърда увереност за следващите 15 години например”, добави той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 3 години
Не знам дали има глупави тук , но е добре в твърденията и тезите си да се опираме на статистическите данни , а не на лозунгите . Та според статистиката Българското промишлено производство се движи около средните стойности за Европа - данните са общо достъпни на сайта на НСИ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Хайде по-сериозно, ако обичате се отнесете към производството в България. От десет5ина години сме добри в батериите и електрически велосипеди, заедно с ремонта на велосипеди. ТОВА СЕРИОЗНО ли звучи за една ИЗТЪРБУШЕНА откъм промишленост държава? И с унищожено селско стопанство?Кого залъгвате? Ако искате някой да ви слуша, кажете го на децата и жена си.Тук глупави няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още