IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има предпоставки цената на газа да намалява поне до средата на 2016 г.

Енергийният регулатор вероятно ще утвърди по-голямо намаление на цената на синьото гориво от предложеното от Булгаргаз, според председателя на КЕВР Иван Иванов

13:11 | 15.12.15 г.
Има предпоставки цената на газа да намалява поне до средата на 2016 г.

Има вероятност цената на природния газ да продължи да намалява поне до средата на 2016 г. Това стана ясно от коментар на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Той уточни, че за първото тримесечие на следващата година регулаторът може да утвърди по-голямо намаление на цената на суровината от предложеното от Булгаргаз.

В момента работна група към регулатора прави анализ на искането на газовия доставчик и предложението на експертите ще бъде разгледано от членовете на Комисията до края на тази седмица, каза Иванов.

Припомняме, че Булгаргаз предложи намаление на цените на природния газ с малко над 2% от началото на 2016 г. Изчисленията им обаче се базират на случващото се на петролните пазари до 1 декември.

В последните седмици цената на петрола падна под нивото от 40 долара за барел след решението на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) да повиши дневния добив на фона на пренаситения пазар.

На тази база е и прогнозата на Иван Иванов, че цената на природния газ ще продължи да намалява и през второто тримесечие на следващата година, дори може би и с по-висок процент.

Председателят на КЕВР определи като едно от големите предизвикателства пред енергетиката през 2016 г. функционирането на енергийната борса. Той коментира и че е доволен от проведените тестове, защото постигнатите нива са били такива, с каквито работи и регулаторът при своите прогнози.

"С борсата България действително създава предпоставки да се интегрира със съседните борси, преди всичко с борсите на Румъния и Унгария", каза той.

Иванов очаква скоро да бъдат сключени и договори за доставка на електроенергия на борсата и с АЕЦ Козлодуй, и с Националната електрическа компания (НЕК). Така ще бъдат изпълнени ангажиментите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към Европейската комисия да стартира борса, на която да се търгуват 2,6 тераватчаса електроенергия.

При определянето на цената на електроенергията на борсови нива функцията на КЕВР ще бъде да определя цената на мрежовите услуги, както и таксата "Задължения към обществото".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още