IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ICGB обмисля нова процедура за разпределяне на свободния капацитет

Има допълнителен интерес към газовата връзка Комотини – Стара Загора

09:23 | 10.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ICGB, проектната компания за планираната нова газова връзка Комотини – Стара Загора (IGB), обмисля провеждането на нова процедура за разпределянето на останалия свободен капацитет на съоръжението. Това е записано в доклад на дружеството до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Докладът е разгледан на закрито заседание на регулатора през декември.

За възможността за нов търг коментира и енергийният министър Теменужка Петкова преди седмици. Тя посочи, че интерес са проявили и компании, които не са участвали в първата фаза на сегашния пазарен тест. Затова и в енергийното министерство също обмислят варианти за още една процедура.

Експертът от КЕВР Ваня Василева обяснява по време на закритото заседание, че и новата процедура ще се проведе на два етапа – първа необвързваща фаза и втора фаза с подаване на обвързващи оферти. Тази процедура може да стартира, след като бъдат подписани споразуменията с участниците в сегашната процедура, за да види дружеството останалите свободни капацитети.

Пет компании дадоха заявка за използване на газовия интерконектор. Това са гръцките DEPA и Gastrade, италианската Edison, българските “Булгаргаз“, Black Sea Technology и „Сити газ“, както и Azerbajjan Gas International, Noble Clean Fuels и OMV. От дискусията в КЕВР обаче са заличени заявките на компаниите. Председателят на Комисията Иван Иванов обясни, че част от данните са конфиденциални. Така не става ясно какви количества и за какъв срок са заявили отделните компании.

От доклада на ICGB е заличена и информацията относно какъв е процентът на заетия капацитет от общия.

Нова процедура за разпределение на оставащия капацитет трябва да бъде одобрена от регулаторните органи в Гърция и в България. 

Новата газова връзка между България и Гърця е до голяма степен обвързана и със строителството на терминал за втечнен газ край Александруполис. Gastrade е компанията, която държи правата върху проекта за изграждането на новото съоръжение. Пътят на газа вече е отворен в северното направление с пускането в експлоатация на връзката с Румъния през ноември 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още