IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Habau направи първия сондаж за газовата връзка с Румъния

Предстои разширяване на сондажа и прекарване на тръбата под река Дунав

18:27 | 02.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инспекция на интерконектора с Румъния. Снимка <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Инспекция на интерконектора с Румъния. Снимка Министерство на енергетиката

Успешно приключи първия пилотен сондаж по интерконектора между България и Румъния, който минава под река Дунав, съобщи БНТ, като се позовава на изпълнителя на проекта австрийската Habau.

Предстои пилотният сондаж да бъде разширен и през него да бъде изтеглена основната тръба за газопровода. Очакванията са, че до края на годината връзката между газопреносните мрежи на България и Румъния ще бъдат свързани и при Русе и Гюргево.

През април беше подписан договор с поредния изпълнител на проекта за интерконектор с Румъния - консорциум с водеща австрийската Habau. Техническа причина забави пускането на проекта с вече три години - предишните изпълнители не успяха да преодолеят около 2-километровата отсечка под реката.

Договорът с новия изпълнител е за 3,9 млн. евро.

Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. метра газ годишно. Интерконекторът България - Румъния е с обща дължина 25 км, от които над 15 км на българска територия, около 7 км на румънска територия и 2 км подводен преход през реката.

Освен основният газопровод през тази година беше подписан договори и за изграждане на резервна тръба.

На първо време през тръбите ще могат да бъдат пренасяни основно количества от България към Румъния. Това означава, че в условия на криза България ще може да разчита на малки по обем количества газ от Румъния.

Изграждането на интерконектора обаче е от ключово значение за реализиране на други газови проекти - новата газова връзка с Гърция - IGB и идеята за газов хъб, защото ще "отвори" пътя на газа на Запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още