IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката DEPА спечели търга на „Булгаргаз“ за доставка на синьо гориво

Българското газово дружество за първи път проведе търг за газ, който не е по дългосрочния договор с Русия

12:31 | 02.04.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор за доставка на газ с гръцката компания DEPА, след като успешно приключи първата процедура за закупуване на синьо гориво, което не е по дългосрочния договор с Русия.

На проведения търг бе поставено условието горивото да е на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена за второто тримесечие на 2019 г. То ще бъде съхранено в хранилището в Чирен, съобщи компанията. 

На търга бяха получени оферти от три компании – държавната газова компания на Гърция DEPА S.A., българския търговец на газ "Дексиа България" ООД и холандската KOLMAR NL B.V., специализирана в търговията с петрол и втечнен природен газ.

Предложените цени и на трите компании са били по-ниски от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г. и са класирани така:

Първо място: DEPА S.A., Гърция – с произход на газа вътрешната система на Гърция;

Второ място: "Дексиа България" ООД – с посочен произход на газа: втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция;

Трето място: KOLMAR NL B.V. – с посочен произход на газа: втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция.
"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор с класирания на първо място участник - DEPА S.A. , предложил най-ниската цена за доставка.

Според съобщението българските потребители ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1,5 млн. MWh ще бъдат доставени на крайните битови и индустриални клиенти.

Това е първата тръжна процедура, която "Булгаргаз" ЕАД обявява за покупка на природен газ.

„Проведеният търг беше открит, прозрачен, с ясно разписани и конкретни изисквания към участниците. Възможност за участие имаха всички търговци, утвърдени в световен мащаб на пазара на природен газ, включително и в региона на Югоизточна Европа. Беше проявен изключителен интерес от страна на много търговци“, казва дружеството.

Търгът е проведен след анализ на спот пазара на природен газ в Европа през 2019 г. и на традиционните дългосрочни, петролно индексирани договори. Анализът показал, че са налице възможности за доставки на по-ниски цени от действащите у нас.

За първи път през последните две години от началото на 2019 г. спот цените бележат рекорден спад и достигат нива, по-ниски от цената по дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД, уточнява дружеството.

Основните фактори в този период са следните:

Сравнително топлата зима в Западна Европа и спад в търсенето на природен газ;

Рекордно високите нива на запасите в газохранилищата в Европа;

Значителни количества LNG, подадени към Западна Европа, в резултат на излишъци на азиатския пазар.

Количествата, обявени в тръжната процедура, ще бъдат съхранени в газохранилището "Чирен", в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации, съгласно Регламент 994/2010 г. на ЕС.

За точка на доставка е определена Виртуална търговска точка (ВТТ), за да се даде възможност газът да бъде доставян от всички възможни съседни страни и газови връзки. Разходите за капацитет на входна точка България и разходите за пренос до ВТТ са за сметка на търговците, участвали в търга.

Дружеството продължава внимателно да следи динамиката на цените на природния газ, се допълва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Без да искам изпратих нередактиран пост. Съжалявам. Сега по същество. да има договор за доставка през интерконектора през Турция но количеството е символично, започнала е доставката SOON и още по-скоро приключва. Тъпанарий, може да съм лаик в темата, но много чета и много знам. "Очакванията са, че гръцката страна няма да поднови договора за доставка с Botas, който изтича през 2021 година, тъй като TAP трябва да заработи през 2020 година и по него ще идва газ директно от Азербайджан. DEPA вече има споразумение за доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно по газопровода."Наистина си тъпанарий. Чети повечко за да знаеш, а не само да приписваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Тъпанарий, аз ти преведох, че има договор за доставка на само 750 млн куб метра, което си е символично количество и мисля . И ти обясних, че рушнясите, въпреки че трасето през Гърция е илядо километра по-далеч същата газ дет минава през България я купуват с 20 ли 30 ли беше долара по-евтино от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
аха да добре, а той от къде е внесен щот в гръцката страница ясно и конкретно пише че ГЪРЦИЯ НЕ Е ПОРИЗВОДИТЕЛ НА ГАЗ Малоумний ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
Тъпанарий аз преписах от гръцката им държавна страница кво внасят, тва че вие със Сифона не мое четете аз ко да напрая ?!? амомичето акъла и е нема и 5 стинки за тва само мое да преписва и тва ше и остане .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
"Значителни количества LNG, подадени към Западна Европа, в резултат на излишъци на азиатския пазар..."А когато сняг забръска, разчитайте на излишъците на азиатския пазар... и на същите цени... И ше имате през декември и януари точно торкова газ, колкото и ток от слънчевите ви плочки... бе съвсембез главо... :lol:Иначе можете да факате лопатите и да копате хранилища, та сега да ги заредите за зимата с излишъците на тоя-оня на тънкаж, щот и те немат ни какво да го правят, ни къде да го държат... И ше цъфнете... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Пак си се друснал здраво. Черно на бяло ти го преписало момичето -на второ и трето място, фирми доставят втечнен газ от терминал Ревитуза. И на всичкото отгоре по-евтин от руския тръбен. А DEPA купува руския газ по-евтино от България, въпреки по дългия маршрут. Поне според мен гърците може и да ни продадат част от транзита си, който тече през България а не през Турция. За интерконектора между Турция и Гърция пише, че е завършен скоро. Не знам дали през него минава нещо, но капацитета му е символичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 24
fon
преди 4 години
Не четеш ли в статията, че това е внесен втечнен газ в Гърция, бе русофилистична дървена главо? Руски ще да е, с кораб през Сибир. Кораба е бил с крила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
SupplyAs mentioned before, Greece has no indigenous production of gas. Therefore, gas supply so far was realized by long-term, take-or-pay import contracts.The existing contracts are summarised in the following table:Contract for pipeline gas from Russia:(1996-2016) 2,80 bcm p.a.Contract for LNG from Algeria:(2000-2021) 0,68 bcm p.a.Contract for pipeline gas from Turkey:(anticipated from 2007 onwards, as soon as the interconnection is completed) 0,75 bcm p.a.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
Българското газово дружество за първи път проведе търг за газ, който не идва от Русия-------------------------------------------------------------Надката преписвачката троши *** бате, кат Сифона доле ..... :)) е кво ви дреме хуяяя нали не е от Русия ама от Турция е той от своя страна пак е от Русия .... е им и тук таме от Алжир нещо си .... :))http://***.rae.gr/old/en/SUB3/3A/3bng.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 8
michaelis12
преди 4 години
пак според тях дали па Гърция дали не се е превърнала в Катар, че от къде ли иначе иде тва нещо ?!? ама аре остаам ти го за домашно, щот с тъппаци не ми се занимаа ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още