IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката ДЕПА продава газ на България на цена с 10% по-ниска от регулираната

Цената на продаваното на страната ни синьо гориво е и с 16% по-ниска от тази, на която купуват природен газ основните гръцки клиенти на газовото дружество

20:00 | 17.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцката Public Gas Corporation (ДЕПА) продава природен газ на България на цена, която е с 10% по-ниска от регулираната такава за българския пазар, съобщава гръцката медия Катимерини. 

Цената на продаваното на страната ни синьо гориво е и с 16% по-ниска от тази, на която купуват природен газ основните гръцки клиенти на ДЕПА.

В резултат на това „се субсидира индустрията на съседната страна“, посочват от медията.

Досега българският газов пазар беше зависим напълно от доставките на руски газ, като тази година България предприе стъпки за диверсификация на източниците.

В началото на април ДЕПА спечели търга на „Булгаргаз“ ЕАД за закупуване на 1,5 млн. мегаватчаса природен газ, както и поръчката на „Булгартрансгаз“ ЕАД за 150 хил. мегаватчаса.

Катемарини е установила, че ДЕПА продава гориво на България на цена от 20,75 евро за мегаватчас, докато цената на горивото за гръцките ѝ клиенти е в размер на 24,75 евро за мегаватчас.

За момента гръцката газова компания отказва да даде коментар по въпроса.

България продължава да развива своите енергийни връзки с Гърция. В края на март премиерът Бойко Борисов заяви, че през юни ще бъде направена първата копка на планирания интерконектор с Гърция, който ще позволи на страната ни да получава доставки втечнен природен газ от терминала край Александруполис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Onia
преди 5 години
Не е възможно! Те не купуват само от Русия, не може да е по-евтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още