"Грийнпийс": Определената дата за отказ от въглища е бягство от действителността

Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 е във фалит, а останалите централи са морално остарели, сочат еколозите

"Грийнпийс": Определената дата за отказ от въглища е бягство от действителността

Снимка: Bloomberg LP

Още по темата
Андрей Живков: Не затваряме, даваме нов живот за въглищните региони
15.10.2021
ДАНС влезе в ТЕЦ
15.10.2021
Беземисионното бъдеще минава през отказа от въглища
14.10.2021
Коментари
0
 
6
 
7
Един Българин до: Стоян Петров
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Формално има някаква логика във вашето изказване т.к. , но проблемът не е в суровината (мокри са , но ги сушат преди да ги изгорят), а във въглеродните квоти. Само те и скъпите уловители могат да направят въглищата икономически неизгодни. Вероятно не сте били роден 90тте години, но режимът на тока няма цена, особено през зимата. Вие съгласен ли сте да стоите на тъмно и студено 3:1 или 2:2 защото разбирате ли токът бил скъп? Каква е алтернативата? Да горим въглища вкъщи? Това е абсолютно безумие и от икономическа и от екологична гледна точка. С високите цени на електроенергията не мисля че Марица Изток 2 е на загуба вече. Дори и да внасяме ток ако изобщо има кой да ни го продаде в скоро време това означава че просто преместваме замърсяването в друга точка на планетата. То хубаво и аз съм за зелена планета, ходя с колело на работа, но вкъщи имам жена и деца, а те не обичат да се къпят с ледена вода (когато вали слънчевите ми панели някак си не работят :) ) или да седят на студено.
0
 
12
 
6
evlogi до: alphaomega
преди 3 месеца
За ядрените май омекват напоследък.Няма как да има нисковъглеродна енергетика без тях
7
 
1
 
5
преди 3 месеца
ТЕЦовете ще ги затворят. Ами с АЕЦа какво ще направят? Нали и атомната енергия я обявиха за вредна и опасна и повече няма да се развива. Сега да почват да строят ВЕЦ-ове по Дунав и перки в Черно Море и яко соларни панели навсякъде. Временно докато закърпим положението с ВЕИ може да тунинговат старите ТЕЦове да работят на газ и да сключим един по добър договор за доставки за 10 години напред.
3
 
10
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
И без грийнпийсовете мариците няма да ги има до 5 години. Суровина с калоричност 1500 kcal на килограм, си е чиста загуба. Това е пръст в която добавят мазут, за да гори. Не вярвам българският народ да се съгласи да дотира сравнително добър живот на 20 000 енергетици, без да получава нищо в замяна. Още повече, че те се хвалят как отиват на работа за да се наспят. Ще се случи като с Кремиковци, много шум за нищо. Помните как ни плашеха, че държавата ще се срути ако затворят комбината. Не стана, няма да стане и с гибелта на Марица Изток.
4
 
2
 
3
преди 3 месеца
https://oilcapital.ru/article/general/06-04-2021/buduschee-mirovoy-energetiki-ugol
5
 
8
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 3 месеца
да им го начукам на грийн пийса !
6
 
7
 
1
преди 3 месеца
GreenВувузели