IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се още ограничения пред комбинираното производство на ток

Промените са спешни и трябва да влязат в сила преди 1 юли, анонсира председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев

18:08 | 18.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев анонсира промени в Закона за енергетиката по време на първото й заседание. Те се отнасят до преференциалните цени на производителите при комбинирано производство, които използват произведената топлинна енергия за оранжерии.

С промените тези производители трябва да използват не по-малко от 70% от топлинната енергия за растителната земеделска продукция. По този начин ще бъдат ограничени злоупотребите с преференциалните цени при комбинираното производство.

Заобикалянето на правилата води до повишаване на добавката за задължения към обществото както за битовите, така и за небитовите потребители, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който присъства на заседанието.

Предложението беше само анонсирано от Добрев и не беше част от дневния ред на заседанието. Той обясни пред журналисти след края на обсъжданията, че целта ще бъде максимално бърза промяна в Закона за енергетиката, защото КЕВР има ограничено време за определяне на цената на електроенергията през новия регулаторен период - до 30 юни.

Срещу идеята за ограничения обаче се обяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той коментира, че не е ясно защо е определен точно процентът от 70 на сто от топлинната енергия и поясни, че обсъждането не е част от дневния ред и няма подготвени документи и аргументи за промяната.

Делян Добрев посочи, че в повечето случаи земеделските стопанства използват повече топлинна енергия през зимата и по-малко през лятото. По тази причина и не може да бъде поставено изискването за 100% използване на произведената енергия за собствени нужди.

Високоефективното комбинирано производство се подкрепя с преференциални цени за произведената електроенергия като допълнителен продукт от производството на необходимата топлоенергия. В миналото обаче имаше редица случаи на злоупотреби, като един от тях беше свързан с "Видахим".

Проверка на Министерството на енергетиката през 2015 г. показа, че от производител на каучукови изделия компанията се е превърнала в производител на ток. През 2013 г. приходите на дружеството са в размер на 54 млн. лева, от които 52 млн. лева - от продажбата на електричеството по преференциални цени.

Този случай доведе до промени в Закона за енергетиката и ограничаване изтичането на средства от Националната електрическа компания (НЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още