IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се пътна карта за постепенно премахване на регулираните цени на тока

До края на годината се очакват законодателните промени, които да регламентират свободния енергиен пазар у нас

17:12 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на 2017 година в България ще бъдат приети редица законодателни промени, свързани с пълната либерализация на енергийния пазар, обясни по време на форум на енергийните регулатори в Брюксел членът на Комисията за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова.

Измененията са свързани с някои от основните неизвестни около отварянето на пазара – моделът на енергийния пазар, както и мерките за защита на уязвимите потребители. На дневен ред е и приемането на Пътна карта за поетапното премахване на регулираните цени на електроенергията през следващите години, съобщават от пресцентъра на КЕВР.

Още преди повече от година българските институции с подкрепата на Световната банка и Европейската комисия изготвиха конкретни мерки за подкрепата на уязвимите потребители. Те обаче трябва да влязат и в законодателството, а стъпки в тази насока така и не бяха предприети. Харитонова обаче увери своите европейски колеги, че това трябва да стане в следващите месеци.

Тя очерта и още един проблем пред либерализацията на пазара – наличието на единствен купувач – „Националната електрическа компания“ в ролята си на обществен доставчик.

От КЕВР посочват още, че по време на форума председателят на комисията по промишленост към Европейския парламент Йежи Бузек е информирал представителите на енергийните регулатори за напредъка по работата по представения преди време пакет „Чиста енергия за всички европейци“.

България също ще има ключова роля при реализацията на тази идея, поемайки ротационното председателство на ЕС в началото на следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още