IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" продава рекордни количества газ на Турция през 2017 г.

Руската компания отчита като цяло ръст на доставките по трасето на "Турски поток"

12:42 | 17.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 януари до 15 декември "Газпром" е продал рекордните 27,6 млрд. куб. метра природен газ на Турция, съобщава ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на газовата компания. Доставките са увеличени с 18,8% спрямо същия период на 2016 година.

Така Турция се превръща във втория по значимост европейски пазар за "Газпром". Най-голямият купувач на руски природен газ е Германия.

Газовата компания като цяло отчита ръст на доставките за всички държави на Балканския полуостров, както и за Унгария, която е потенциален купувач по бъдещия "Турски поток".

Дни преди края на годината доставките на газ за Сърбия се увеличават с 23,5%, за Унгария - с 22%, а за Гърция - с малко над 10%. Доставките на газ за България през тази година с почти 6% по-големи.

Строителството на "Турски поток" започна в началото на май. Дължината на морската част е към 900 километра. Плановете на Москва са да бъдат построени две тръби - едната за Турция, а другата - за потребителите в Централна и Югоизточна Европа.

По този начин Турция ще получава природния газ директно от Русия. В момента доставките минават през "Син поток", също по дъното на Черно море, както и през България.

България има споразумения с Русия и съседните балкански страни да осигури търговията, не транзита, на газ от "Турски поток", припомни преди дни премиерът Бойко Борисов от Брюксел. За този вариант се заговори през лятото на тази година, след като стана ясно, че "Булгартрасгаз" ще проучи строителството на нова тръба със Сърбия.

В края на октомври обаче руският енергиен министър Александър Новак беше категоричен, че още се обсъждат всички варианти за маршрута на "Турски поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха..... Ти верно на майка си "лельо" викаш... :lol: Има тук един пич, който много тънко се бъзика. Понякога си мисля, че си още по-мазен и ловък подигравчия, щото иначе требва верно да си диагностициран и диот... Търговска логика.... муахахаха... !!!Иначе, скоро ще прочетем тук и друго заглавие от сорта: "Турция продаде рекордни количества газ на България"... да си напълни хъба... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
...и, - ти да видиш! - на руската граница купуват от рашките втечнен газ у го продават на едни други "тарикати" като "американски". Дълбоко се съмнявам, че без поне долар или 5 за 1000 м3. Пита се, кой не е в час. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
***, като ще строи където си иска защо не прави СП-2? Нали много напираше? За тръбата до турско-гръцката граница също се сецна нещо. Вероятно тя ще завие към България още в Черно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Русия ше си строи дето си иска ...тебе едва ли ше те питат. Колкото до търговската логика , нея също я няма когато на границата с Русия купуват втечнен газ от америка ...тъй че пий си редовно хапчетата и не давай акъл когато не ти го искат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
lyusien
преди 6 години
Защо Русия трябва да строи втора тръба на Турски поток като тръбите за доставка за Сърбия и другите балкански страни съществуват Да спре доставката си за Турция и да ускори доставките към България а от там към Сърбия Македония Унгария и Босна и Херцеговина Албания Защо трябва да хвърля милиарди за втора тръба Само да спре доставките през Украйна Няма никаква търговска логика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още