IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка със Сърбия трябва да започне да се строи до май 2019 г.

Новата връзка ще даде възможност за пренос на до 1,8 млрд. куб. метра газ от България към Сърбия

17:12 | 19.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Работата по изграждането на газовата връзка със Сърбия трябва да започне най-късно до май 2019 г., така че съоръжението да влезе в търговска експлоатация до края на 2020 година. За това се споразумяха българската и сръбската страна, подписвайки меморандум за ускоряване на работата по проекта.

Споразумението беше подписано днес от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и сръбския ѝ колега Александър Антич, съобщиха от Министерството на енергетиката. Изготвянето на документа беше одобрено от Министерския съвет по време на заседанието на 11 януари. Целта е ускоряване на работата по проекта.

„С подписания днес меморандум ние, заедно с партньорите ни от сръбска страна, даваме ясен знак за волята ни да изградим междусистемната газова връзка България – Сърбия“, коментира Теменужка Петкова по време на церемонията по подписване на документа.

Една от основните задачи, които си постави второто правителство на ГЕРБ с идването си на власт е диверсификация на енергийните доставки. Интерконекторите между Гърция и България и България и Сърбия са част от тези планове. Тези газови връзки са част от седемте приоритетни инфраструктурни газови проекта за региона на Централна и Югоизточна Европа, които ще помогнат за подобряване на енергийната сигурност в региона.

За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ в размер на 45 млн. евро. Първата фаза по проектирането на връзката у нас също беше финансирана с европейски средства - по програмата за развитие на конкурентоспособността в периода 2007 - 2013 година.

Сръбската страна също отбелязва напредък в усилията за финансиране на проекта. Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи днес, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС, са към края си.

След завършването българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1,8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0,15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62 км – от района на София при Нови Искър до Ниш на сръбска територия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още