IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка със Сърбия – част от енергийната сигурност на Балканите

След дни в Солун на среща на високо равнище ще бъдат дискутирани връзките между страните в региона

15:38 | 11.07.17 г. 1
<p>
	Теменужка Петкова и Александър Антич. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова и Александър Антич. Снимка: Министерство на енергетиката

Изграждането на газовата връзка между Сърбия и България е била основната тема за разговорите между енергийните министри на двете страни, провела се в Белград, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката.

Интерконекторът е определен от Теменужка Петкова и нейния сръбски колега Александър Антич като важен за сигурността на целия регион, допълва сръбската информационна агенция „Танюг“.

По време на разговорите в сръбската столица е отбелязано, че връзките между България и Сърбия са на високо ниво и в основата им е именно енергийният отрасъл.

Българският енергиен министър е запознала своите сръбски домакини с плановете за изграждане на газовия хъб „Балкан“. Той ще може да осигури диверсификация на източниците на природен газ, разпределяйки газ от Южния газов коридор, „Турски поток“ или терминалите за втечнен газ в Средиземно море.

Връзките в региона ще бъдат дискутирани и по време на среща на високо равнище, която ще се състои в Солун в четвъртък. В сутрешните часове ще разговарят гръцкият министър Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич. По-късно към тях ще се присъедини и българският премиер Бойко Борисов, съобщава Ana Mpa.

В краткия анонс не се съобщава темата на тристранните разговори, които предстоят, но сръбският външен министър Ивица Дачич разкрива пред радио В92, че дискусиите ще се въртят около връзките в региона и „големите инфраструктурни проекти, които са пред нас“.

В понеделник Борисов участва на Световния петролен конгрес в Истанбул, където стана ясно, че страната ни има амбициите да транзитира газ, идващ от „Турски поток“, за страните от Европа.

Досега плановете, коментирани от „Газпром“, бяха, че по проекта ще бъдат изградени две тръби – едната за турските, а другата за европейските потребители на руския газов гигант. В Русия коментираха, че входната точка на газа за Европа по този газопровод ще бъде в Гърция. Окончателно решение за проекта обаче все още не е взето. 

В рамките на срещата в Белград днес беше подписан и меморандум между „Булгартрансгаз“ и „Сърбиягаз“, който предвижда компаниите да проучат възможностите за развитие на газопреносните системи на територията на България и Сърбия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още