IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch постави негативна перспектива за три от дъщерните дружества на „Еврохолд“

Рейтинговата агенция предупреждава, че сделката между холдинга и ЧЕЗ Груп крие финансови рискове

12:15 | 28.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Еврохолд България</em></p>

Снимка: Еврохолд България

Три дъщерни дружества на българския холдинг „Еврохолд България“ са получили негативна перспектива RWN („под наблюдение с негативна перспектива“) за дългосрочния рейтинг (IDR) и рейтинга за финансова стабилност на застрахователното лице (IFS) от рейтинговата агенция Fitch, съобщава SeeNews.

Това се случва само дни, след като „Еврохолд“ сключи споразумение с ЧЕЗ Груп за закупуване на българските активи на чешката компания срещу 335 млн. евро.

Завършването на сделката е предмет на одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Трите дъщерни дружества на „Еврохолд“, получили оценка RWN, са застрахователната компания „Евроинс“ АД, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A и „Застрахователно дружество ЕИГ Ре“ ЕАД. 

Оценката RWN отразява мнението на Fitch, че предложеното придобиване на българските активи на ЧЕЗ Груп може да доведе до финансови рискове поради очакваното високо съотношение на дълга във финансовата структура, както и до рискове, свързани с интеграцията и изпълнението. 

Планираният висок дял на дълга в структурата (минимум 75% от стойността на придобиването) може значително да намали разпределимите печалби от активите на ЧЕЗ, особено в началото, предупреждават от агенцията сега.

Oценката на самия мениджмънт на холдинга е по-различна: че задлъжнялостта не е висока и пред тях стоят множество различни опции. Така например на среща с журналисти в понеделник вечерта Асен Христов, председател на надзорния съвет на холдинга, спомена одобрената EMTN (Euro Mid-Term Notes) програма от 2016 г., листвана в Дъблин с лимит до 200 млн. евро, от които са усвоени около 80 млн. евро. 

"Това означава доверие и достъп до пари", каза той.  По тази емисия "Еврохолд" има рейтинг B от Fitch.

Доставката на електроенергия, най-големият и печеливш бизнес в сделката, е регулирана и генерира стабилни парични потоци и следователно придобиването на активите на ЧЕЗ трябва с времето да допринесе за по-голяма стабилност и предвидимост на приходите на „Еврохолд“, добавят от Fitch. Според агенцията това би могло да окаже положително влияние върху кредитния профил на холдинга в средносрочен и дългосрочен план.

„Еврохолд“ не разполага с предишен опит в управлението на активи от енергийния сектор и следователно ще разчита на текущото управление на ЧЕЗ, което е в заварено положение, за да осигури безпроблемна работа.

Fitch смята, че холдингът има за цел да запази съществуващия управленски екип на активите на ЧЕЗ - това бе заявено и от мениджмънта на дружеството. Освен това „Еврохолд“ сформира консултативен съвет от енергийни експерти, който ще подпомага компанията при процеса на придобиване и ще следи за интеграцията на активите по време и след приключване на сделката.

Според агенцията „Еврохолд“ вероятно ще търси възможности за спестяване на разходи, за да подобри допълнително възвръщаемостта си от инвестиции, което би могло да доведе до допълнителни рискове при изпълнението.

Fitch очаква трансакцията да бъде в общи линии неутрална по отношение на съотношението на финансовия ливъридж и капитализацията на холдинга, което би изключило както капиталовото, така и дълговото финансиране, свързано с придобиването на активите на ЧЕЗ. Капитализацията на „Еврохолд“ въз основа на оценката на Fitch е „слаба“, докато изчисленият финансов ливъридж на холдинга е 65% в края на 2018 г.

Въпреки това Fitch очаква трансакцията да увеличи степента на задлъжнялост на „Еврохолд“ заради вида на сделката.

Агенцията счита също, че „Еврохолд“ ще осигури допълнителна подкрепа за структурата на финансиране, за да защити своите инвестиции. Подобен сценарий може да окаже допълнителен натиск върху капитализацията и/или финансовия ливъридж на холдинга.

Fitch очаква лихвените разходи, произтичащи от финансов дълг, свързан със сделката, да бъдат покрити от приходите, генерирани от активите на ЧЕЗ. Въпреки това агенцията очаква висок риск при изпълнението, свързан с възможностите за обслужване на дълга на активите на ЧЕЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още