IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на енергиен търговец ще бъде регулиран през 2018 г.

Няма основание за увеличение над 3% на ценета на газа от 1 януари, смята председателят на енергийния регулатор

11:52 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Още в първите месеци на 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще изготви промяна в правилата за търговия с електроенергия, които да отразяват предизвикателствата за пазара при фалит или извеждането на търговец на електроенергия. Те са провокирани от казуса с "Фючър Енерджи" от началото на декември, след като компанията беше изведена от пазара по решение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Промяната беше обявена от председателя на регулатора Иван Иванов пред журналисти.

Извеждането на търговеца на електроенергия от пазара показа пропуски в нормативната база, от които страдат крайните потребители. Сега с извънредни решения енергийният регулатор се опитва да защити криентите на дружеството. Едно тях предполага, че ако до края на декември те не сменят своя доставчик, от 1 януари 2018 г. те служебно ще бъдат прехвърлени до съответния краен снабдител, тоест ще бъдат върнати на регулирания пазар.

Тази промяна цели защитата на потребителите, за да не плащат високите цени на доставчиците от последна инстанция. Мярката ще важи в рамките на четири месеца, но единствено за клиентите на ниско напрежение - битови и небитови, уточни още Иванов.

Няма основания за по-високо увеличение на цената на природния газ

Председателят на КЕВР направи коментар и във връзка с подаденото заявление на "Булгаргаз" за цената на природния газ от 1 януари 2018 г. Първите анализи на работната група на КЕВР показват, че няма основание за по-високо увеличение от предложените 2,83%.

В първото си заявление, което беше разпространено пред медиите на 10 ноември, изчисленията на газовата компания показаха, че цената на природния газ трябва да бъде увеличена с около 4,85 на сто.

"Бургаргаз" трябва даде обяснение на какво се дължи тази разлика, коментира председателят на енергийния регулатор. Той беше категоричен, че това повишение няма да се отрази върху цените на парното и топлата вода, както и върху цената на електроенергията от когенарациите от началото на следващата година.

По повод последната авария на "Топлофикация София", при която четири столични квартала останаха без топлоподаване, Иванов каза, че ремонтната програма на дружеството е изпълнена и най-уязвимите места в топлопреносната мрежа са били ремонтирани през летните месеци. "Това не изключва при определени моменти да настъпи прекъсване", допълни той.

За него същественото в случая е тези аварии да бъдат бързо отстранявани - в рамките на предвидените 48 часа. КЕВР очаква и обяснение на дружеството каква е причината за прекъсването на услугата.

Коментарите на Иванов бяха направени след открито заседание в сградата на КЕВР във връзка с промяна на общите условия на ЕСО. От дружеството съобщиха, че имат някои възражения по работата на работната група на регулатора. Основното е изискването във фактурите на ЕСО да бъде посочван номера на измервателните уреди.

Петър Александров от Оператора обясни, че за разлика от разпределителните дружества, където измервателният уред във фактурата е един, в техни фактури може да ими повече от 400 измервателни точки и тяхното формално изброяване не носи информация.

ЕСО предлага във фактурата да бъде посочен номер на протокол, на чиято база се издава тя. В него са описани всички измервателни точки, тоест електромери, промените в тях и т.н. Протоколите така или иначе се прилагат към фактурите, обясни още Александров.

От работната група на регулатора обясниха, че има объркване и в КЕВР не очакват изписването на всички електромери във фактурата на ЕСО. Казусът ще бъде изяснен, след като дружеството внесе своето писмено становище и след дискусия с експертите на Комисията. Крайното решение за новите общи условия в договорите на Оператора ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР, насрочено за 21 декември, каза Иван Иванов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още