IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд убеждава КЗК за сделката за ЧЕЗ с нови документи

Дружеството предостави на регулатора допълнителни документи

12:20 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Еврохолд приветства решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за задълбочено проучване и е готова да съдейства и подпомага комисията с още информация, както и да отговаря на всички нововъзникнали въпроси. Това се посочва в съобщение на Еврохолд във връзка с решението на Комисията да извърши задълбочено проучване на придобиването на компаниите на ЧЕЗ Груп в България.

Еврохолд България АД предостави на регулатора допълнителни документи.

В тях са изложени доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, ограничителните режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите, касаещи контрола на сделките между свързани лица.

Еврохолд предостави допълнителна информация на КЗК за географския обхват на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни дружества, базирани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД), предлаганите от застрахователните компании продукти, реализираните от тях премийни приходи и дела им в общите приходи на холдинга, притежаваните от дружествата пазарни дялове в различните застрахователни сегменти и други. 

В документите се посочва, че застрахователните дружества на Еврохолд в България нямат водеща позиция в „застраховка гаранции“ на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%. Тези дружества не предлагат „застраховка гаранции“ на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт.  В същото време предоставят застрахователни гаранции по обществени поръчки в различни сектори. Доколкото ги има, енергийните дружества са бенефициенти, а не са купувачи на този вид застраховки, посочват от компанията.

При осъществяване на концентрацията между застрахователните дружества на Еврохолд и дружествата от групата на ЧЕЗ България, същите ще са свързани лица. Съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния сектор, директива Платежоспособност II, общите европейски разпоредби, отразени и в българското законодателство, сделките между свързани лица, както и финансовото подпомагане на свързани лица, са силно регулаторно ограничени. Над определени лимити те са дори забранени. Поради тази причина няма как търговците на електроенергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно преимущество под формата на гаранционна застраховка от застраховател в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до “застраховка гаранции” ще бъде негарантиран, бавен и финансово неизгоден за всички участници в групата, пише в съобщението на Еврохолд България АД.

Допълва се, че е европейската практика в конкурентното право допуска възможността финансови групи да инвестират на енергийния пазар, без да се констатира каквото и да било конкурентно предимство от тази свързаност.

Сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ от "Еврохолд България" се очаква да приключи до началото на 2020 г. За да получи зелена светлина, тя трябва да бъде одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Миналия четвъртък, само ден, след като "Еврохолд" представи визията си за развитие на енергийните активи на ЧЕЗ, КЗК обяви, че започва задълбочено проучване на намерението на „Еврохолд България“ АД да осъществи концентрация посредством придобиване на непряк едноличен контрол върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД , „ЧЕЗ Електро България“ АД , „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД, („Предприятията на ЧЕЗ”).

Анализ на Комисията е установил, че концентрацията води до конгломератни ефекти на застрахователния пазар и в електроенергийния сектор. Обединяването на дейностите и ресурсите на две големи икономически групи, опериращи на дефинираните съответни пазари, би се отразило съществено и на техните пазарни позиции, смятат от КЗК. Подобна концентрация ще създаде значително предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към търговците на свободния пазар на търговия с електрическа енергия и по-конкретно предоставяне на обезпечения под различна форма, вкл. Застраховка-гаранция, посочват от антимонополния орган.

КЗК смята, че след евентуална сделка застрахователното дружество може да злоупотребява с положението си на енергийния пазар, тъй като за да търгува на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд" има нужда от застраховки гаранции по сделките. В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо половината от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още