IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN Електроразпределение сменя своята корпоративна идентичност

Дружеството вече ще се казва ЕР ЮГ, но това няма да доведе до промени за потребителите, уверяват от компанията

11:06 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Разпределителното дружество на EVN България променя името си и вече ще се нарича Електроразпределение Юг (ЕР ЮГ).Това съобщи председателят на Управителния съвет на компанията Роберт Дик пред журналисти.

Той обясни, че промяната е предизвикана от изискванията в европейското и българското законодателство за различна корпоративна идентичност на разпределителните дружества.

Дик обясни, че новото име напомня на старото в региона още преди навлизането на EVN в България и ще се възприеме лесно от потребителите, посочи Дик.

Той увери, че австрийската компания желае да остане в България и да работи за развитието на мрежата. Новата корпоративна идентичност е част от ангажиментите на дружеството, свързани с либерализацията на енергийния пазар в България, допълни Дик.

Промяната в името вече е вписана в Търговския регистър. Ще има нужда и от актуализирането на лиценза от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с новото име.

Калина Трифонова, зам.-председателна Управителния съвет на EVN България, обясни, че промяната вече е направена в повечето европейски оператори. Тя обясни още, че промяната е единствено по отношение на корпоративната идентичност, име, нов уеб сайт и мейл за контакти. Няма да има никакви промени за потребителите и общите условия в договорите. Телефонът за връзка при аварии също остава без промяна.

По отношене на либерализацията данните на енергийния регулатор показват, че през 2016 г. 60% от произведената електроенергия у нас вече се търгува на свободния пазар. EVN е много активна на либерализирания пазар, увериха от дружеството.

Според компанията предизвикателството през следващите години ще бъде развитието на регулаторната среда и пазарните правила, които да гарантират отварянето на пазара без сътресения.

Данните на КЕВР показват, че през 2016 г. само 1 000 битови потребители са напуснали регулирания пазар. Това не е изненада, защото потребителите все още нямат нужната подготовка, а и на регулираните пазари ценовите условия за тях са по-добри.

EVN стъпи на българския пазар от 2005 г., като участва в приватизацията на електроразпределитилната и снабдитилната мрежа у нас. Компанията закупи 67% дял от дружествата в Югоизточна България. За тези години общите инвестиции, които дружеството е направило в България, възлизат на 1,5 млрд. лева. От тях 1,3 млрд. лева са за подобряване на състоянието на мрежата. В резултат към края на 2016 г. технологичните разходи на разпределителното дружество в състава на EVN България са под 10 на сто.

Компанията обслужва към 1,5 млн. потребители в Югоизточна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още