IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България готви искане за промяна на цената на топлинната енергия

Компанията трябва да убеди енергийния регулатор, че ще изгражда заместващи мощности за пловдивското топлофикационно дружество

17:22 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

EVN България подготвя искане до регулатора за промяна на цената на топлинната енергия на „Топлофикация Пловдив“ във връзка с промяната на цената на природния газ в последните месеци. Това съобщиха от дружеството по време на медиен семинар.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на два пъти повиши цената на природния газ с по малко под 5%, но това не се отрази на цената на топлофикационното дружество. Това е коствало 800 хил. лева допълнително за гориво, които не са отразени от Комисията. Ако искането бъде прието, промяната ще влезе в сила от 1 юли.

"Булгаргаз" поиска 33% увеличение на цената на газа от 1 април.

От EVN България имат намерение да подадат и ново заявление за промяна на лиценза във връзка с проекта за замяна на съществуващите мощности в пловдивското топлофикационно дружество. Проектът е на стойност 18 млн. лева и предвижда извеждане от експлоатация на стари мощности с капацитет от 380 мегавата и замяната им с пет нови водогрейни котли с обща мощност 100 мегавата.

Според първите анализи на регулатора обаче дружеството ще инсталира нова мощност, а няма да замества старата, а според Закона за енергетиката новите мощности трябва да бъдат комбинирани. Това би довело до нови разходи за цялата система, отбеляза председателят на Управителния съвет на EVN България Роберт Дик.

Компанията планира да инсталира пет нови котли в ТЕЦ Север и в Отоплителен център (ОЦ) Юг. Така топлофикационното дружество ще осигурява базовата нужда от топлинна енергия, а отоплителната централа в южната част на града ще осигурява само върховото потребление. С новите мощности ще бъде подобрено и качеството на въздуха в града, който по анализите е един от най-замърсените в страната.

Старото оборудване - 2 парогенератора и 3 водогрейни котли, трябва да бъде изведено от експлоатация през 2023 г. То не отговаря на всички екологични изисквания и може да работи само в определени часове от денонощието.

От EVN България се надяват да убедят енергийния регулатор, че проектът им е за заместваща, а не нова мощност, защото това няма да тежи на системата. Националната електрическа компания (НЕК) по закон има задължението да изкупува електроенергията, произведена по комбиниран способ от когенерациите.

"Търсим правилния прочит на нормативния акт", коментира Калина Трифонова, зам.-председател на Управителния съвет на EVN България. Тя допълни, че изискването за новите мощности, които трябва да са когенерации, когато са с мощност над 5 мегавата, не се отнасят за този проект.

Плановете на компанията са с промяната ОЦ Юг да произвежда само топлинна, а не електроенергия, която НЕК да има задължението да изкупува.

При анализите за бъдещето на топлофикацията от компанията са правили разчети, включително и за инсталации на биомаса. Те обаче не са били толкова икономически ефективни за системата и клиентите, допълни Дик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още