IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО ще инвестира почти 1,3 млрд. лв. в електропреносната мрежа до 2026 г.

Очакванията на оператора са страната да няма нужда от нови енергийни мощности до 2026 г. при нормални условия и аварийност

10:46 | 08.06.17 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще инвестира 1,27 млрд. лева в нови съоръжения и рехабилитация на съществуващата електропреносна мрежа до 2026 година. Това е записано в новия десетгодишен план за развитие на оператора, представен от Пламен Герджиков от ЕСО по време на конференцията „Булатом“, посветена на развитието на ядрената енергетика.

Герджиков уточни, че на този етап дружеството е успяло да привлече 150 млн. лева безвъзмездно от европейски фондове (например от фонд "Козлодуй") за развитие на мрежата.

Очакванията на оператора са страната да няма нужда от нови енергийни мощности до 2026 година при нормални условия и аварийност. При разработването на плана за развитие обаче не е взето предвид решението на Европейската комисия за нови, по-стриктни ограничения пред горивните инсталации, които ще засегнат въглищните електроцентрали у нас.

Как това решение ще се отрази на развитието на ЕСО и какви ще са необходимите действия, ще бъде анализирано в следващия десетгодишен план, обеща Герджиков.

Прогнозата на ЕСО е брутното потребление до 2026 година да достигне 40,4 млн. мегаватчаса годишно (максимален сценарий) и 38,1 млн. мегаватчаса (минимален сценарий и при по-интензивни мерки за енергийна ефективност), а товарът да бъде средно 7,5 хил. мегавата и 8,5 хил. мегавата в пиковите часове.

По отношение на възобновяемите източници към 2026 година тези централи ще държат дял от 18% от брутното производство и над 19% от потреблението.

Според Герджиков за да изпълни своите ангажименти по европейските директиви за климата, България трябва да инвестира в енергийна ефективност, а не в нови зелени централи. Ако ВЕИ мощностите надхвърлят 2,5 хил. мегавата към 2026 година, ЕСО ще има ограничени възможности за балансиране на системата.

Решение на този проблем е увеличаване на мощността на ПАВЕЦ „Чаира“ - чрез завършване на яз. Яденица, което ще увеличи мощността на централата три пъти. Друг вариант е да се изпълнят заявените инвестиционни намерения за гъвкави газови централи, каза още Герджиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още