IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО и "Булгартрансгаз" също ще дължат вноски във фонда за енергийна сигурност

Фондът събра малко над 82 млн. лева от търговците и производителите на електроенергия

16:43 | 18.05.16 г.
ЕСО и "Булгартрансгаз" също ще дължат вноски във фонда за енергийна сигурност

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и операторът на газопреносната ни мрежа „Булгартрансгаз“  също ще дължат вноски във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Това ще стане, ако бъдат приети промените в Закона за енергетиката, внесени в деловодството на Народното събрание.

Автори на идеята са депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев и неговият колега Валентин Николов.

Според предложението вноски в размер на 5% от приходите от продажби на електроенергия ще внасят операторът на електропреносната мрежа, както и операторите на газопреносната мрежа и операторите на съоръженията за съхраняване на природен газ.

Изчисленията на двамата депутати сочат, че от вноските на ЕСО и „Булгартрансгаз“ във Фонда могат да влязат още 30 млн. лева – 17 млн. лева от ЕСО и 13 млн. лева от газовата компания. Тези разходи няма да влошат финансовото състояние на двете компании и да нарушат инвестиционните им разходи, посочват още Добрев и Николов в мотивите им към законопроекта. 

Включването на операторите на мрежи към Фонда беше дискутирано още когато беше гласувана идеята за създаването му през лятото на 2015 година. Тогава обаче депутатите не постигнаха единодушие и решиха да оставят разглеждането на идеята на по-късен етап.

Сега авторите на проекта посочват, че събирането на такси от преносни оператори е практика и в други държави от ЕС, сред които е Италия. Тази мярка пък се мотивира от либерализацията на електроенергийния пазар и нуждата от още средства за покриване на разликата между пазарната цена на електроенергията и договорените по-рано преференциални цени за някои производители.

Според информацията, появила се досега, в своите предложения за отваряне на пазара от Световната банка са посочили, че Фондът може да бъде използван като източник на финансиране на механизма за компенсиране на преференциалните цени на електроенергията.

Към 31 март 2016 година приходите във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ са в размер на малко над 82 млн. лева. Ръководството на Фонда одобри и изплати 67,9 млн. лева на обществения доставчик Националната електрическа компания (НЕК). 

Освен 5-те процента от приходите от производство и търговия с електроенергия,  във Фонда влизат още и приходите от търговията с въглеродни емисии. Очакванията са, че постъпленията в него през тази година ще бъдат в рамките на 290 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още