IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата извършват извънреден отчет след поскъпването на тока

ЧЕЗ България е наела допълнителни отчетници, а останалите компании разчитат на самоотчет

20:53 | 07.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От 7 април с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на електроенергията за крайните потребители се повишава със средно 0,95%. За клиентите на ЧЕЗ България увеличението е от 0,96%, за EVN България - от 0,95%, а за клиентите на Енерго Про - от 0,94 на сто.

Във връзка с промяната електроразпределителните дружества предвиждат и извънреден отчет на електромерите.
ЧЕЗ България съобщава, че са наети 368 допълнителни служители, а всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни. От компанията дават възможност и за самоотчет на своите клиенти. Данните трябва да бъдат подадени одо 10 април чрез сайта на компанията, електронна поща или в центровете за обслужване на клиентите.

При самоотчета трябва да бъдат посочени данните от електромера по всички тарифи, клиентския номер, трите имена на титуляра и адресът на обекта, за който се декларират показания.

Самоотчет предлагат и другите две дружества - Енерго Про и EVN България. От EVN посочват, че няма да има промяна в месечния график за отчет на електромерите на дружеството. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 6 април 2017 г. включително по старите цени, а от 7 април 2017 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР.

За клиентите, които не изпратят данни, потребената енергия ще се изчисли като произведение от броя на дните от датата на отчитане до 6 април включително по среднодневното потребление на клиента. Периодът след 7 април ще се таксува по новите цени до датата на отчета по график.

Енерго Про коментира, че запазва правото си да направи проверка за точността на подадените от клиента показания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още