IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата и ЕСО записват загуби от 250 млн. лева заради скъпия ток на борсата

Дружествата изпадат в ликвидна криза и това застрашава сектора, коментира председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов

08:41 | 17.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Електроразпределителните дружества и държавният Електроенергийният системен оператор (ЕСО) губят 250 млн. лева заради скъпия ток на енергийната борса, коментира Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд" пред bTV. Холдингът придоби активите на чешката CEZ в България.

Той обясни, че тези дружества имат признати 7,5% технологични разходи, които по закон те закупуват от Българската независима енергийна борса (БНЕБ), но цените на мрежовите услуги са фиксирани с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В началото на лятото енергийният регулатор одобри цена от 130 лева за мегаватчас за енергията за технологични нужди, а в момента цената на борсата е четири пъти по-висока.

Христов предупреди, че при тази разлика дружествата изпадат в ликвидна криза и може и да не издържат.

Електроразпределителните дружества са изчерпали всички свои резерви - спират инвестиционните планове, ограничават и забавят плащанията си и може да се стигне до влошаване на качеството на услугата. Заради липсата на средства ЕРП-тата настояват търговците на електроенергия да плащат за услугата не на месец, а на две седмици. От своя страна търговците търсят плащания на две седмици от бизнеса и в крайна сметка се изтеглят парите на българския бизнес и кризата се задълбочава.

Асен Христов е категоричен, че няма заплаха за спиране на услугата от страна на електроразпределителните дружества, но голям проблем е липсата на ликвидност.

Според него решението за дружествата може да дойде не през увеличаване на цената на електроенергията, а чрез компенсаторни механизми, сред които средства от Фонда "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС) или от генерираната печалба на АЕЦ "Козлодуй". Представителите на дружествата са имали разговори с управляващите и са представили няколко конкретни мерки за излизане от кризата.

В момента управляващите коментират, че разбират проблема, но не се работи по него, смята Христов. Той призова за някакво решение в следващите седмици, защото "през януари ще бъде късно". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Просто не могат да си поделят парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
..В момента управляващите коментират, че разбират проблема, но не се работи по него.."... Глей ти.И аз съм така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
BattleRoyal
преди 2 години
Аууу ужас - мошенниците от Еврохолд тамън си купиха "фабрика" и дойде 9-ти септември... Кофти че и потребителите ще ни *** покрай тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още