IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Рубин: Инвестициите в американските централи са пример за успех

Инвестициите са добри, но договорите ограничават действията на правителството, смята пък Валентин Николов от ГЕРБ

10:32 | 29.03.18 г. 6
<p>
	Ерик Рубин. <em>Снимка: Посолство на САЩ в България</em></p>

Ерик Рубин. Снимка: Посолство на САЩ в България

Централите на AES и КонтурГлобал в Маришкия басейн са пример за успешни американски инвестиции в България, заяви американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин пред БНТ. Двете централи са осигурили работни места и са помогнали да бъде решен енергийният дефицит на страната, каза той.

В сряда (28 март) Рубин посети двете централи.

Вниманието към двата ТЕЦ-а беше насочено от работодателските организации. В края на миналата седмица ръководителите на организациите, в качеството им на физически лица, подадоха жалба срещу тях към омбудсмана Мая Манолова. Този ход накара AES България да заяви, че се създава атмосфера на нетърпимост срещу тях.

В Брюксел още се води и делото по иска на енергийния регулатор относно допустимостта на договорите с двете централи с европейското законодателство.

Ерик Рубин е категоричен, че американското правителство не участва в преговорите, водени между българското правителство и американските централи по договорите и отказа да коментира дали ще има преразглеждане на условията в тях.

Пред БНТ депутатът Валентин Николов от ГЕРБ, който е зам.-председател на парламентарната енергийна комисия, коментира, че инвестициите действително са добри и централите използват местна суровина, което подобрява енергийната сигурност, но договорите са подписани така, че ограничават действията на държавата. Те също така натоварват и "някои компоненти на цената", допълни още депутатът.

Според него дългосрочните контракти, сключени с американските инвеститори, не са съвместими с европейското законодателство. Николов коментира още, че има прецедент във воденето на преговори с тези компании и може да бъде намерено решение.

Атанас Костадинов (БСП), който също участва в дискусията, поясни, че има различни варианти за пазарни и прозрачни действия, така че тези договори да продължат да съществуват. "Достатъчно са ни арбитражите в енергетиката", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Я само да ви кажа, ча ако тия две централи беха Руски, малееее до сега не 1001 европейската комисия щеше да ги клейми като супер порочни проктики на държавна помощ. Но оти у ЕС американските лобисти са на кило, ЕС мълчи като бита Истамбулска конвенция. ЕС-то мълчи, а у нас пуста алчност политическа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Пример за успех на некви чужди капиталисти и за доене на едно глупаво българско стадо. А този противен посланик не знам какво се опитва да постигне с точно тази ПР проява но май му се получава точно обратното. По тея географски ширини не обичаме извратеняци да ни налагат каквото и да било, и когато се опитват да го правят хич да не се учудват че ефекта е обратен на очакваното от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Въобще, целата ни сегашна енергетика е един пример за евроатлантически успех - само извеждане и изваждане... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ае сега и блядoвe е цензурирана дума, все едно незнам как да ви излъжа руския цензуриращ бот :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 6 години
ако това е критерия, те все още са с няколко обиколки зад правешкия нефтозавод, харизан на *** от Костов (ако не се лъжа)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
"Инвестициите в американските централи са пример за успех "За успех на мародери и гьонсуратлък на политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още