IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство не откри проблеми при проверката си в "Булгаргаз"

Компанията ще може да внесе в КЕВР проекта си за цена на газа от 1 април

18:13 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката не установи несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 година, съобщават от институцията след края на проверката си в "Булгаргаз".

При това положение газовата компания ще може да предприеме действия за внасяне на заявление за образуване на административно производство за утвърждаване на цена на природния газ от 1 април в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Енергийното министерство започна проверка в дружеството, след като КЕВР отказа да утвърди първоначалното предложение за цената на газа от 1 април. Регулаторът установи надвзети приходи за 2020 година и по тази причина преизчисли цената на газа. Така вместо с 12,85%, КЕВР установи, че газът може да поскъпне с 12% до 32,09 лева за мегаватчас.

Заради проверката обаче "Булгаргаз" не внесе навреме актуализираното си предложение във връзка с процедурата по ценообразуването и така КЕВР реално не се произнесе за цената на газа от 1 април.

Междувременно газовата компания внесе предложението си за цена на газа от 1 май, което вече е разгледано от експертна група в КЕВР. Открито заседание по това предложение е насрочено за 27 април. "Булгаргаз" предлага КЕВР да утвърди цена на газа с почти 19% по-висока спрямо нивото от 1 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още