IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни специалисти: „Турски поток“ икономически е неефективен за България

Според инж. Христо Казанджиев негативите за страната ни от газопровода ще бъдат повече от ползите

10:53 | 09.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като газопроводът „Турски поток“ беше открит на официална церемония в Истанбул в сряда (8 януари) в присъствието на руския държавен глава Владимир Путин, турския президент Реджеп Ердоган, сръбският държавен лидер Александър Вучич и българския министър-председател Бойко Борисов, енергийните експерти д-р Любомир Денчев и инж. Христо Казанджиев направиха скептични коментари за БНТ относно новото газово трасе, с което България се свърза.

Според Казанджиев негативите за България от газопровода ще бъдат повече от ползите.

„Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители“, заяви експертът, добавяйки: „Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение, но големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват“. 

По неговите думи голям негатив за България е фактът, че 90% от капацитета на „Балкански поток“ е ангажиран с руски природен газ, което блокира входа за доставки от други дестинации.

„Освен това, България реализира един твърде скъп проект за своите възможности“, категоричен е експертът.

Казанджиев добави, че проектът икономически е неефективен за страната ни.

Според д-р Любомир Денчев, от друга страна, няма особени поводи за радост от реализирането на „Турски поток". Според него обаче съществува един безспорен успех – гарантирането на доставките на природен газ за България – и за битовите потребители, и за промишлеността.

„Като икономист ме притеснява това, че минимум за пет месеца ще загубим средствата, които „Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна“, допълва той.

По думите на Денчев, докато не се завърши втората тръба до Сърбия, България няма да получава количествата газ, които е получавала по транзитния маршрут от Украйна.

„По мои изчисления, през месеците до завършването на тръбата, България ще бъде лишена от приблизително 100 млн. лв.“, посочи Денчев.

Според него дори да се запълни пълният капацитет на втората тръба, приблизително 16 млрд. куб. м, като се премахнат 3 млрд. куб. м за България, страната ни вместо да получава транзитни такси за 16 млрд. куб. м, тя ще получава за 13 млрд. куб. м.

От друга страна, според лидера на АБВ Румен Петков, който гостува в bTV, „Балкански поток“ няма да бъде завършен до края на май тази година. По думите му страната ни е пропуснала възможността церемонията по откриването на „Турски поток“ да бъде проведена в България, а проектът да се казва „Южен поток“.

 „Това се случи благодарение на дуета Станишев – Борисов. Пропуснахме възможността България да е пряката точка на влизане на руски газ в Европа. Всички приказки, че ще спестим 70 млн. и ще спечелим 5% са нелепи, ние предупредихме, че тръбата няма да се изгради навреме“, посочи Петков.

Като причина за забавянето лидерът на АБВ изтъкна „обслужване на украински интереси“. По думите му страната ни губи 200 млн. лв. от преносни такси. Той добави, че „Балкански поток“ ще гарантира газовата сигурност на България.

„Защо ни трябваше да лъжем едновременно и Сърбия, и Унгария, и Русия, и Турция? Проблемът е, че с еднакъв ентусиазъм лъжем и Щатите, и Русия – нищо не се прави на точката между Гърция и Сърбия, където трябва да мине тръбата“, коментира още Петков.

Той добави, че по голяма част от трасето не се работи и не са положени тръбите за газовата връзка. Според него страната ни има само една машина за заваряване на тръби, така че на ден не могат да се изграждат повече от 2,5 км от трасето. Лидерът на АБВ каза още, че партията му настоява за отстраняване на ръководството на „Булгаргаз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 4 години
Брато, адски си прав, ама пълен член се слага само на подлог. Има ли предлог пред думата - за, на, под, над, в - слага се непълен. Отгоеорните за провалА, за регионА....И "сЪден".... Не се заяждам, просто тихичко напомням..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
хммм ... ей сега се зачетох за турция . колко газ консумира икономиката им . значи за 2019 общото потребление е 49,33млрд.м2 , което е спад от 6,33% спрямо 2018 , а през 2017 са харчили най-много през историята си 53,86млрд.м2 .за 2018 внасят от русия 23,6млрд.м2 , от иран 7,9млрд.м2 , от азербайджан 7,5млрд.м2 останалите 22,5% е LNG откъдето се сетиш хамеричко , франция , алжир , катар , нигерия ...за 2019 става доста напечено , първо зимата е доста топла , то щото няма затопляне , ама това е една друга тема :))) ... та , за първите 6 месеца бая промяна . от русия 8,1млрд.м2 - в сравнение с миналата година 12,7млрд.м2 спад около 40% , свалят зависимостта си от русия от 49% на 35% , от иран без промяна , от азербайджан вдигат с 43% , и LNG вдигат от 22,5% на 30% и то не с хамеричко а с алжир и нигиерия и то с дългосрочни договори ... !?данните за второто полугодие още не са излезли . значи вовата имаше за какво да гледа оня ден намръщено ... ердоган голем лисунгер излезна ... :))) ... интересно с какво го държи за орехите вовата . уж цар-джамия построи в масква , пък мустакатия газта им резна . щото тука из форума дежурните рубладжии , ако ги четеш задълбочено , твърдят че рассията супер велика и непреодолима сила в газоснабдяването , пък то не е баш така . верно , че са значими и големи , ама за нашия стандарт и положение , създадено от отряда чавдар навремето . май по света не мислят така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Долупишещите май не четат руски източници. Руският кораб ще бъде готов за работа най-рано лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...съмнявам се, че Черно море е по-благоприятно за подобна работа от Балтийско, но ... тогава е въпрос на време и този проект СП2 да бъде завършен. Така или иначе корабът полагал тръбите в Черно море вече е свободен от ангажименти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
хммм, цитирания факт от теб не засилва ли неговата позиция още повече ?Балтийско море не е ли в пъти по плитко от Черно ? :) и следователно по удобно да слагаш тръби ? щото 55метра среяу 1500 средна дълбочина си е разлика, мой ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
факт незнам кой си, а и не маловажен, е че говорим за различни морета, нали? Или е все тая според вас, екпертите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
импе , р.петков НИКОГА не е бил играч , нито той нито шефът му дето не му е шеф и е редови член пък синът му и жена му там напазаруваха едни хотели по едни цени дето и по тошово време щяха да се смеят ... то и затова е в маргинална партия с маргинално значение и маргинални изказвания ... ЮП никога нямаше да се случи по начина по който вовата и милер го бяха замислили ... това е ... факт . турски поток е с трасе 900км , започнат е по-късно от СП2 , вече е готов и тече газ по него , и ако замижиш с едно око е редовен и законен .факт . СП2 е трасе от 1200км , още не е готов , въпреки че припокрива старо трасе , не тече газ по него , и е спорен от правна точка .факт . правната постановка в БГ позволява да добиваме и продаваме газ от нашият шелф в Европа . факт . БГ е в добри отношения с всички големи енергийни играчи в района и всички идваха да си говорят с Бащицата в Евксиноград , дори и орбан и нетаняху ...така , че когато гледаш на десктопа на компа , с който управляваш богатството си , портрета на усмихнатия саша милер , казвай и по една добра дума за Баце ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 7
penman
преди 4 години
Този, т.н. икономист, е явно от кратуните на лицето Иван Костов, които са сбирщина от мошеници и крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Стоянчик, истерията, в която очевидно изпадаш, говори ного зле за психическото ти състояние. Ние проявяваме разбиране към тебе, но до определени граници - и то е само защото се опасяваме, че наистина ще се залюляш на джанката зад панелката на тънко въже около вратленцето.Утре сигурно ще пищиш, че руските енергийни проекти са празни приказки за сто трилиона, недей да скъпиш толкова нулите, ако от това ще се почувстваш по-добре :) Сигурно тръбите ги правят вече от паладийчец, за да са по-секси? Чакаме да докажеш, че:1. За трите газопровода са хвърлени 100 МБ и2. Газпром няма да си върне инвестицията в.Подаде ли си вече молбата до Газпром - да те турят там счетоводителче? Явно имат отчаяна нужда от теб - щото катастрофално вървят към фалитът, пък те си мислят, че печалбите им растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Румен 5ков е прав. НИЕ можехме да сме първата тръба по трасето и да гувичим транзитни такси !!! Отговорните за провалът на Южен поток трябва да бъдат садени за държавна измяна и застреляни. Откъм Турция можеше да влезе друга тръба, откъм Гърция - тоже - и щяхме да сме наистина баш-разпределител на - за регионът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още