IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната система се доближи критично до генерацията, смята експерт

Високото потребление ще доведе до значително по-високи сметки за ток, посочи Еленко Божков

10:24 | 30.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергийната система се доближи критично до възможностите на генерацията през тази зима, коментира в ефира на bTV бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков.

Той посочи, че инсталираната енергийна мощност в страната е около 12 хил. мегавата. При вечерния пик на потреблението обаче трябва да бъдат извадени фотоволтаиците, да се предвиди по-малко производство на вятърните централи и високата аварийност на топлоцентралите в Маришкия басейн.

Това означава, че възможностите на генерацията при вечерното пиково потребление са към 8 хил. мегавата. На 10 януари за кратко товарът достигна 7,7 хил. мегавата.

Този недостиг обаче не означава, че сме били близо до срив на системата, категоричен е Божков. Той посочи, че има различни инструменти за покриване на пиковото потребление – внос, аварийна помощ и т.н.

Експертът прогнозира и драстично увеличение на сметките за електроенергия спрямо 2016 година, особено за домакинствата, които не ползват топлофикация и се отопляват на ток. Божков очаква сметките за ток през януари да бъдат с около 70% по-високи спрямо януари 2016 година.

Той обаче е категоричен, че няма надписване на сметки при проверките, на които са подложени дружествата. „Просто консумацията е по-голяма“, допълни той.

Трите електроразпределителни дружества вече заявиха готовност да предлагат на клиентите разсрочено плащане при високи сметки за потреблението.

От „Активни потребители“ призоваха дружествата да предвидят опростена процедура за клиентите, които искат да разсрочат своите сметки. От организацията посочиха още, че при съмнение за надписани сметки потребителите първо трябва да платят сумата, а едва след това – да я оспорят. При неплащане в срок се начислява законната лихва, допълниха от „Активни потребители“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още