IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната комисия в НС одобри всички сделки с ток да минават през борсата

Промяната минава през преходните и заключителните разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрената енергия

08:21 | 08.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия (през "Преходни и заключителни разпоредби") енергийната комисия към Народното събрание прави задължителни всички сделки с електрическа енергия, включително и от възобновяеми източници, да се осъществяват на организирания борсов пазар.

Това е записано в проекта за промяна на Закона, обсъден по време на заседание на депутатите от комисията.

Промяната е направена между първо и второ четене на закона и с Преходните и заключителни разпоредби внася изменения в Закона за енергетиката. Предложението е внесено от председателя на енергийната комисия Делян Добрев, депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Валентин Николов, както и от депутата от Обединените патриоти Искрен Веселинов.

Ако бъде одобрен и от пленарната зала, този текст ще влезе в сила от 1 януари 2018 година. 

За минаването на всички сделки на производители с над 5 мегавата инсталирана мощност, настояваше и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него по този начин ще се подобри прозрачността при търговията с електроенергия.

В бранша обаче настояваха, че това е поредната спънка пред свободната търговия в България.

С промените през Преходните и заключителни разпоредби се променя и срокът за внасяне на дължимите вноски във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" - от 15-то на 20-то число.

Дава се и определение на борсов пазар - съвкупността на всички организирани пазарни сегменти, оперирани и админстрирани от оператора на борсовия пазар, на които се сключват сделки с електрическа енергия с физическа доставка. Оператор на борсов пазара е лицето, което притежава лиценз за организиране на тази дейност, е записано още в предложението.

Точката за промяна в Закона за енергетиката получи одобрението на депутатите от енергийната комисия, но ще трябва да премине и през пленарната зала. Вероятно това ще стане през следващата седмица.

Енергийната борса ще бъде част от Българската фондова борса (БФБ), след като сделката между двете институции беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Свързани компании:

Българска независима енергийна борса ЕАД(ELBORSA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още