IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката е все по-трудно предвидима и нестабилна за предприемачите

Има голямо недоверие в регулаторната и законодателна стабилност в този сектор, посочи адвокат Светослав Димитров

17:03 | 15.03.18 г.
Енергетиката е все по-трудно предвидима и нестабилна за предприемачите

Въпросът защо ЧЕЗ иска да напусне българския енергиен пазар е може би основно търговски, но е свързан и с общата инвестиционна атмосфера и ситуация в страната. Това не е първата стратегическа компания, която напуска България през последните 5-6 години, коментира адвокат Светослав Димитров в Bloomberg TV Bulgaria.

"Обясненията са разнопосочни. Знаем, че ЧЕЗ има и арбитражно дело срещу България, знаем, че многократно, по различни поводи са изпращали писма и нотификации до Комисията за защита на конкуренцията, до нашите министерства за това, че част от законодателните инициативи или промените в сектора Енергетика не отговарят на техните разбирания. Очевидно това е причината. Преведено на бизнес език - има едно голямо недоверие в регулаторната и законодателна стабилност в този сектор", посочи юристът.

Според него от 2011 година ситуацията в сектора е много динамична заради възобновяемите енергийни източници,  което провокира множество законодателни инициативи.

Димитров е категоричен, че за политиците тази активност може да изглежда добре, но не може да се каже същото и за бизнеса.

"Секторът става все по-трудно предвидим и по-нестабилен от гледна точка на предприемачите. Предвидимостта е едно от базисните условия, поради които бизнесът иска да инвестира в дадена държава, а ние го нямаме, за съжаление", е мнението на адвоката.

Той припомни, че в енергийния сектор преди няколко години видяхме друга подобна сделка, когато в страната влезе другото електроразпределително дружество - Енерго Про.

„Това е стандартизиран процес, който се извървява от началото до края по специални правила, които наричаме добри практики. Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България вече е на финала си и ще бъде приключена съвсем скоро. За да е напълно ясно и да няма съмнения какво точно е станало – това е една абсолютно нормална търговска сделка, която се случва всеки ден в света", смята Светослав Димитров и обясни, че компанията ЧЕЗ е приложила процедура, която от самото начало следва.

Той посочи последователността на процедурата.

"Имало е покани до купувачи, първоначални разговори, изпращане на оферти. След това преговори, постигане на някакви условия, за каквито са се договорили. Изпращат се договори, има преговори, редакция по договорите, избиране на финален купувач, финализиране на договорите с финалния купувач и подписване", обясни Димитров.

"В момента сме на финалната права, когато българският регулаторен орган, КЗК, трябва да потвърди, че тази сделка не нарушава Закона за защита на конкуренцията. Ако установи някакви несъответствия и нарушения, би трябвало да даде препоръки как това да не се случва или да не разреши тази сделка, което няма причина да направи. След това сделката ще приключи. Ние сме в процес на клоузинг", поясни адвокатът.

Той е на мнение, че такива преговори са търговски и това е причината обществото да не научава за конкретните купувачи по подобни сделки.

“Затова самият процес не е публичен и не трябва да бъде публичен", заяви юристът. "Някои от дружествата на ЧЕЗ са на Българска фондова борса и това обяснява защо трябва да се знае за такъв тип сделки, но доколкото ни е известно, процедурите са спазени”, добави Светослав Димитров.

Какво ще стане ако и EVN реши да поеме по пътя на ЧЕЗ?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Няма как да е друго докато мафията на Дуган, Пеефски и Бурисоф е на власт и претендират че са единствените феодални собственици по право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още