IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиците искат план за запазването на ТЕЦ „Марица изток 2“

Необходимо е капиталът на въглищната централа да бъде увеличен, посочват от синдиката на енергетиците

15:40 | 04.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трябва да се приеме национален план за запазването на ТЕЦ „Марица изток 2", предлагат представители на Националната федерация на енергетиците (НФЕ), по време на пресконференция в Стара Загора. 

Министерството на енергетиката трябва да предприеме действия по увеличаване на капитала на дружеството, искат от федерацията.

Според тях липсата на решение на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) до май 2019 г. ще обезсмисли всички други действия за защита на ТЕЦ „Марица изток 2", се посочва още в писмената позиция на НФЕ, представена на пресконференцията.

От синдиката са поискали да се приемат законови промени, които да компенсират загубите от екологични санкции, наложени от европейските директиви през последните две години.

Министерството на енергетиката трябва да предприеме действия по откриване на процедура за преговори с ЕК, се казва още в документа.

Без ангажирани и адекватни действия през цялата 2019 г. ТЕЦ „Марица изток 2" се обрича на постепенно затваряне до 2025 г., предупреждават от синдиката и настояват за среща с премиера.

Няколкостотин миньори и енергетици се събраха в центъра на Стара Загора днес по обед на протест в защита на позицията на синдиката.

ТЕЦ „Марица изток 2" няма да фалира, коментира пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който пристигна в Стара Загора, за да участва в енергиен форум.

По думите му има защитена безсрочна дерогация за електроцентралата и до средата на тази година се очаква разрешение от Европейската комисия (ЕК) за увеличаване на капитала на държавното енергийно дружество.

Във вторник енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че е обсъдена възможността за капитализиране на дълга на ТЕЦ „Марица-изток 2“ с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия.

Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

„Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени“, сподели Петкова и припомни, че Българският енергиен холдинг е закупил необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ до март 2020 г.

„Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на централата на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката”, каза още тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Може ли за снимка на българска централа да се ползва някаква измислица с комин от Ройтерс, която няма нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още