IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Сделка за българските активи на ЧЕЗ е възможна до края на годината

До сделка може да се стигне още през тази година, смята Тихомир Каунджиев от "Карол Капитал Мениджмънт"

15:10 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управлението на „Еврохолд България“ трябва да предприеме редица важни стъпки, ако иска да се превърне в най-сериозния конкурент за покупка на българските активи на ЧЕЗ, смята Тихомир Каунджиев, портфейл мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“, в изказване за Bloomberg TV Bulgaria

Investor.bg припомня, че в понеделник най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“ АД, отправи обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Компанията участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати, като възнамерява да финансира сделката със собствени средства и с участието на водещи западноевропейски банки.

Каунджиев прогнозира, че сделка за българските активи на чешкото дружество може да бъде постигната още в рамките на тази година.

Според него българският пазар на електроенергия е „доста конкурентен“ и това не вреди на потенциала за растеж на местните електроразпределителни дружества.

По неговите думи скептицизмът на инвестиционната общност, че до сделка за ЧЕЗ ще се стигне скоро, започна да изчезва и да се превръща в позитивизъм.

„Този бизнес има значителен потенциал за растеж от гледна точка на това, че новите технологии като електромобилите ще бъдат захранвани от мрежата на ЕРП-тата и ще  бъдат зареждани с тока, който ще им продават търговците на електроенергия. Това е в дългосрочен план. В момента все още има потенциал за растеж, но той е свързан с решенията на КЕВР за структурата и цените на пазара“, смята Каунджиев.

Той оцени последните финансови резултати на „ЧЕЗ разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро“ като слаби, като в „ЧЕЗ разпределение България“ приходната част понижението е с 20%, а нормата на печалба е по-ниска с 1/3 към края на 2018 г. съпоставима с тази отпреди 3 г. Каунджиев си обяснява това със силно конкурентния пазар на енергийни стоки в момента.

Акциите на „Еврохолд България“ имат ръст от близо 16% от началото на годината. „Прочетох последните публикации в чешката преса. Другият кандидат "Индия пауър", който участва в процедурата, са поискали по-ниска цена, която са предложили първоначално. Тоест ако сега „Еврохолд“ предложат по-висока, конкурента на тази, която „Инерком“ даде, мисля, че имат всички шансове да спечелят“, очаква Каунджиев.

От „Еврохолд България“ съобщават, че разглеждат възможността да продадат част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусират върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.

Според него увеличението на капитала ще бъде с нов капитал от привилегировани акции, а инвестиционната цена ще бъде 1,95 на акция и при реализация на пълния размер на това увеличение, ще трябва да привлекат заем в рамките на 250 – 260 млн. евро. Три са линиите, по които холдингът планира да набира средства – увеличение на капитала, заеми от водещи западноевропейски банки и евентуална продажба на част от активите си. Каунджиев предположи, че „Еврохолд България“ може да продадат и част от автотърговците си.

При увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции се очаква "Еврохолд България" да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април.

Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

Повече от коментара на специалиста вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още