IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Цената на тока е основно икономическо предизвикателство пред България

Проблемът с малкото играчи на пазара, които могат да манипулират цените, се решава чрез увеличаване на доставката на предлагането, смята Евгений Кънев

15:00 | 31.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическите предизвикателства пред България са вътрешни и външни. Вътрешните са свързани най-вече с цените на тока. Освен цените на тока друг потискащ икономиката ни фактор е и дефицитът на работна сила, твърди Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Нашият либерализиран пазар на електроенергия произвежда различни вариации и има скрити интереси. А все пак е важно цената на електроенергията да бъде в умерени граници. Важен е и въпросът с петролните, газовите доставки. Трябва да минимизираме компонентите на себестойността за регулиране на цената“, коментира Кънев.

Според него проблемът с малкото играчи на пазара, които могат да манипулират цените, се решава чрез увеличаване на доставката на предлагането.

„В случая при нас търсенето е налице, а има проблем с предлагането - и съответно се говори усилено за допускане на внос на електричество, т.е. трябва да има свързаност на нашата мрежа с други, за да се позволява това. Когато цените са неразумни, да може да се внася. Има какво да се желае и по отношение на инфраструктурата. За да се продава ток от други борси у нас, е необходима техническа обезпеченост и свързаност на мрежите“, допълни той.

По неговите думи освен цените на тока друг потискащ икономиката ни фактор е и дефицитът на работна сила.

„От една страна, това е добре, понеже се вдигат заплатите и осигуровките, но от друга страна, не е толкова добре за самата себестойност на продукцията, тъй като голяма част от това повишение не е базирано на по-висока производителност на труда, а на дефицита на работна сила", подчерта Кънев.

Относно стрес тестовете на българските банки той заяви, че резултатите са положителни от гледна точка на това, че няма изненади спрямо резултатите от 2016 г.

Той обобщи, че като цяло банковата ни система е стабилна и едва ли някой е изненадан от това. Разбира се, има какво се желае, смята гостът.

„Две от шестте банки имат нужда да увеличат капиталовата си адекватност. Ще има решение дали биха ни приели в банковия съюз и дали можем да стигнем до чакалнята на еврозоната. Ако решението е базирано на чисто технически критерии, най-вероятно няма да ни допуснат. Може да се докаже политически приоритетно по други причини да бъдем приети“, поясни Кънев.

Целия разговор може да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още