IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Анализаторите не прогнозират енергийните пазари, а гадаят трендовете

Търговците са притеснени от излизането на АЕЦ в ремонт, но НЕК може да успокои пазара като пусне енергията от ВЕЦ-овете, предлага Николай Кискинов

23:02 | 15.09.21 г.
Експерт: Анализаторите не прогнозират енергийните пазари, а гадаят трендовете

В момента се наблюдават безпрецедентно високи нива на енергийните ресурси в цяла Европа и никой не очаква те да спаднат. Предлаганите мерки не могат да успокоят пазарите и макар цените в България да са по-ниски от тези в региона, те ще продължават да гонят високи стойности, а тенденцията само ще се засили от плановия ремонт на VI-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това прогнозира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Пазарът започна да се самоподгрява и никой вече не очаква други нива. Тази нова действително се самоподхранва от самосбъдващи се опасения – всички очакват ненормално високи нива, които вече започват да се приемат като нормални. На пазарите вече не се прогнозира какви ще са нивата, а се опитват да уловят тенденциите в скоковете", коментира Кискинов.

Според него въпреки обединенията, пазарите реализират драстично различни нива, което не е типично за Европа

Цените на базовата енергия през последната седмица са достигнали 220 лв. - 301 лв./Mwh във вторник, а през уикенда нивата са били между 220 лв. - 230 лв., което е над обичайното.

Средно цените в региона са били 150 - 160 евро/Mwh, a в Унгария 130-168 евро за базова енергия, 185 евро за пикова енергия във вторник.

"Това не се предишните аномалии, които се наблюдаваха на границите. Цената в България е по-ниска от региона – причината е, че на границите са постигнати изключително високи цени за преносен капацитет и на търговците не им е било изгодно да изнасят енергия", обясни Кискинов.

Той пресметна, че цената за пренос се е утроила - от 5 до 15 евро. Вероятно много търговци са искали да изнесат енергия и това е повишило цената за пренос.

„Има опити за овладяване на ситуацията, но тя е "неовладяема", смята Кискинов.

По думите му пускането на големи количества на пазара на двустранни договори и участието на ТЕЦ "Марица Изток 2" на пазара "Ден напред" е нямало как да постигнат търсеното успокоение на цените, тъй като е заредило регионалните търговци.

Експертът информира, че "ТЕЦ Марица Изток 2" е предложил сериозни количества на пазара за двустранни договори – 110 мегавата до края на годината на цена 257 лева, и 100 мегавата за октомври на цена 252 лева.

По тези търгове, на които са се явили най-вече регионални търговци, са постигани цени от 280 лв.

„Докато не се успокоят пазарите в региона може да се надяваме на по-ниски цени, но в най-високите им стойности. Ако разчитаме на пазарите на двустранни договори в момента, ще се постигне успокоение на ниво от 280 лв./Mwh“, очаква Кискинов.

Той прогнозира, че мерките, които се предлагат, като нови пазарни сегменти, няма да успокоят пазарите, а ще ги изкривят допълнително.

Как могат да се успокоят цените и какви действия ще предприеме НЕК? Ще има ли нов пазарен сегмент и как ще реагира пазарът?

Повече за влиянията на енергийния пазар  може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още