IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри облекченията за разходите за зелена енергия за големите консуматори

Наредбата ще влезе в сила със стара дата - от 1 август 2015 година

11:24 | 10.08.16 г.
ЕК одобри облекченията за разходите за зелена енергия за големите консуматори

Европейската комисия е дала своето одобрение за наредбата, чрез която се подпомагат големите индустриални консуматори за разходите им за зелена енергия, съобщиха от енергийното министерство.

Наредбата беше изготвена от българското правителство още през миналото лято. Тя обаче премина през дълъг процес на нотификация в Брюксел. Предстои публикуването на наредбата в Официалния вестник на ЕК, след което официално ще влезе в сила със стара дата – от 1 август 2015 година.

Това няма да се отрази на цената на електроенергията в момента, защото тези облекчения бяха предвидени с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в края на юни.

Тогава председателят на регулатора Иван Иванов изчисли пред журналисти, че на бизнеса, който би се възползвал от облекченията в наредбата, трябва да бъдат върнати между 90 и 100 млн. лева. Тези средства са събрани във Фонда „Спасение на енергийната система“, уточни още той.

Справка в сайта на Фонда показва, че от януари до май 2016 година са набрани 126,7 млн. лева. Във Фонда вноска от 5% от размера на приходите си внасят производители и търговци на електроенергия. Те имат задължение да внесат сумите до 15-то число на следващия месец. От Фонда обаче не са публикували данни за събраните пари през юни, макар и такава статистиката вече да би трябвало да е достъпна. 

Разходите, които е направила новата институция, са в размер на 86,2 млн. лева - изплатени през април и през май. 

Облекчението за големите консуматори на енергия ще важи до края на 2020 година. За да се използва отстъпката за индустриалните консуматори от компонентата в цената за електроенергия, свързана с разходите за възобновяема енергия, те следва да отговарят на определените в Наредбата критерии – а именно предприятия с годишна консумация от над 30 гигаватчаса.

Освен този праг на потреблението фирмите трябва да бъдат и в „затруднено положение“ по силата на насоките на ЕК за държавна помощ.

Тези предприятия ще ползват отстъпка от 85% от „зеления“ компонент от таксата „Задължения към обществото“.
ЕК е одобрила официално и схемата за подкрепа на възобновяемата енергия с преференциални цени, разписана в Закона за възобновяемата енергия от 2011 година, допълват още от МЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още