IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните енергийни компании ще осигурят допълнителна електроенергия на БНЕБ

От 19 януари количеството електроенергия от въпросните дружества ще се повиши до над 700 мегаватчаса, посочи енергийният министър Теменужка Петкова

15:11 | 14.01.19 г. 2
<p>
	Председателят на КЕВР Иван Иванов (ляво) и министърът на енергетиката Теменужка Петкова (дясно). <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов (ляво) и министърът на енергетиката Теменужка Петкова (дясно). Снимка: Investor.bg

Дъщерните енергийни дружества на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) - АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД и „Национална електрическа компания“ ЕАД поеха ангажимент да предоставят допълнително количество електроенергия за Българска независима енергийна борса (БНЕБ), и по-точно за сегмент „ден напред“, с което ще се даде възможност свободният пазар да се стабилизира, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг пред медиите след края на срещата, организирана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с представители на българските енергийни компании и електроразпределителните дружества. 

Петкова поясни, че ЕРП компаниите купуват своята електроенергия за „технологични загуби“ основно от пазара „ден напред“ в БНЕБ.

Като друга мярка, държавните енергийни предприятия, заедно с електроразпределителните дружества, ще подготвят създаването на нови стандартизирани профили.

В едноседмичен срок ще бъдат подготвени и представени предложенията за тези профили, за да се разработят такива продукти, които да помогнат на енергийния пазар, допълни енергийният министър.

"Това са двата основни ангажимента, които дружествата от държавната енергетика поеха в резултат на този разговор", допълни Петкова.

Тя отбеляза, че държавните енергийни дружества работят коректно и осигуряват ликвидност на БНЕБ в сегмент "ден напред".

Към настоящия момент тези дружества на всеки час осигуряват 690 мегавата. От 19 януари тези количества ще бъдат повече от 700 мегаватчаса. Това става по силата на ангажимента по т.нар. дело "БЕХ-електричество".

Цената, по която се предлага тази електроенергия, е приблизително около 44 лв. на мегаватчас, посочи министърът на енергетиката.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че всички участници на срещата са направили предложения за стабилизиране на ситуацията. Той поясни, че в едноседмичен срок електроразпределителните и дружествата от държавната енергетика трябва да представят детайлно предложенията си. След това ще има втора среща за съгласуване и уточняване на реализацията на тези мерки.

Иванов добави, че през тази година ще бъдат ускорени действията за осъществяване на пазарно обединение в различни сегменти с енергийните борси от Югоизточна Европа.

Това трябва да стане и чрез промени в Закона за енергетиката.

Чрез една от промените в закона трябва да бъде премахната т.нар. експортна такса, обяви председателят на КЕВР.

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обясни, че от самото начало борсата дава информация на КЕВР дали има манипулации в пазара.

Той поясни, че КЕВР проверява самите оферти на търговските участници и сигнализира, ако има съмнения за злоупотреби.

Константинов обяви, че в най-напреднали разговори за пазарно обединение в сегмента "Ден напред" БНЕБ е с енергийната борса в Република Македония.

На пазарно ниво "В рамките на деня" най-скоро е възможно обединение с борсата в Румъния, посочи изпълнителният директор на БНЕБ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Ох, на бати красавците те, ама колко са ми добрички и хубавки, как само се грижат за народа и как няма проблемки при тях, Да, ама Не! 1. Нали имаше достатъчно ликвидност на борсата, а сега заявяват, че "...предоставят допълнително количество електроенергия за Българска независима енергийна борса (БНЕБ), и по-точно за сегмент ден напред, с което ще се даде възможност свободният пазар да се стабилизира...", явно не е бил достатъчно тока! 2. Хайде стига с картелни споразумения под шапката на БЕХ, че скоро комай ще има пак глоби! 3. Престанете да обяснявате и лъжете, че всичко е прекрасно, а признайте проблема и да се гледат общи решения, че и този път ще е като миналата година.Хайде със здраве и нали знаете - оставките и пак да не ви ги приемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Whitestar
преди 5 години
"Иванов добави, че през тази година ще бъдат ускорени действията за осъществяване на пазарно обединение в различни сегменти с енергийните борси от Югоизточна Европа." Една необходима стъпка - в тон с европейските пазарни принципи! Би било похвално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още