IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно по-ниска цена за руския газ за България след промяна в ценообразуването?

„Газпром“ преразглежда формулата за определяне на цената за доставка на газ за България, като тарифата може да използва индексиране на базата на хъбовете в Западна Европа

15:19 | 12.02.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската газова компания "Газпром" се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ за България, съобщава руският икономически всекидневник "Комерсантъ".

До две седмици трябва да стане ясно какви ще са новите параметри на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставката на руския газ, а оптимистичните очаквания бяха, че може да има до 30% отстъпка от сегашната цена. Днес обаче "Комерсант" съобщава, че страната ни може да постигне с 50% по-ниска цена на природния газ именно чрез промяна на формулата, по която се изчисляват цените

Вместо да бъде обвързана с петрола, въпросната цена може да използва индексиране на базата на западноевропейски хъбове. Според анализатори цената на руския газ за България може да падне с над 50% до 140 долара за 1000 кубически метра.

Преразглеждането ще се извърши заради задължения на „Газпром“ към Европейската комисия (ЕК) като част от уреждането на антитръстовото разследване срещу руския енергиен гигант. В същото време от есента България ще може да получава и природен газ от Азербайджан и втечнен такъв (LNG) от други краища на света, което увеличава нейната диверсификация. 

"Газпромекспорт" може да промени формулата на цената в дългосрочен договор за доставка на газ с българската държавна компания "Булгаргаз", посочват пред "Комерсантъ" източници, запознати с преговорите. . Припомняме, че на 10 февруари "Булгаргаз" обяви, че се надява да приключи преговорите "преди края на февруари“. 

Източници, запознати със ситуацията, потвърждават напредналия етап на преговорите. Според някои от тях става въпрос за промяна на индексацията в договора от петрол към газов хъб. В сегашните условия, когато цените на хъбовете в Европа паднат до почти 100 долара за хиляда кубически метра, промяна в индексацията наистина ще доведе до по-ниски цени за България. Очаква се да като база бъде използван хъбът в Холандия, който е известен със своята голяма ликвидност.

Преразглеждането на договора е инициирано от ЕК. Припомняме, че още през миналата година нови, по-ниски цени договориха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. ЕК от своя страна счита, че „Газпром“ укрива господстващото си положение чрез налагане на договори за индексация на петрола върху тези потребители. Сега тези страни могат да поискат преразглеждане на цените от руския монополист, ако те се различават значително от котировките на газовите центрове в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Аха, значи според теб ние искаме по-висока цена, че да има повече ДДС и акциз да се събира??! Ти си слабоумен, бе! Математиката и логиката май са ти тера инкогнита.Нали събраното в повече ДДС и акциз от по-високата цена ще са по-малко от самата надценка, бе?!? Тоест надценката на газа е повече, от събраното допълнително ДДС и акциз, бе! Мале, малеее....ама какво да очакваш от празна глава путинофилска..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Не, аз ще ти дам елементарният отговор, за който би трябвало и сам да се сетиш, ако повече мислеше и по-малко тролеше:Нашите крадливи политици начисляват мито, акциз и ДДС ВЪРХУ ЦЕНАТА, на която ни продават руснаците !!! По-висока цена от Газпром, повече грабеж за тях !!! Капиш? Едно е мито, акциз и ДДС върху 400 долара, друго е върху 200 - точно наполовина по-малко за тях !!! Допреди 3 години цените за нас бяха измежду най-ниските в Европа, но всички други си ги предоговориха, само нашите ЛЪЖАТ, че водят преговори или поне лъжеха края на миналата година... защото иначе ще им намалее наполовина далаверката !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Първо - никога не съм казал, че това е "лошо". Ако съм написал някъде нещо такова - покажи го. Второ - понякога влизам тук, само за да се гавря с платените ***. Трето - написах, че НИКЪДЕ в сайтът на Газпром няма новина за някакви преговори с наши представители, камо ли за договорки, поне засега. https://***.gazprom.ru/press/news/Трябва ли да давам линкове към лъжите на делян добрев?Стоянчик, а ти по колко цента получаваш от работодателите си за всеки иди0тски пост тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 4 години
В тази връзка - крайния потребител може само да се радва. Докато с частите са компютри се "усети", въпреки посредниците, въпросът е дали ако руснаците свалят с 50%, ефектът върху цените за парно и стоки ще е видим или печалбата ще влезе директно в джоба на определени хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Защо не приемеш факта, че руснаците винаги са ни продавали по-скъпо нефт и природен газ (след окупацията от 1945) ? И го казвам, без лоши чувства към руснаците - това е просто бизнес :) можеш да вземаш повече пари, вземал ги ... Intel вземаха заради монополът си в процесорите в пъти повече пари с години; появи се новата архитектура на AMD и ги измести в всеки клас процесори (от потребителски до сървърен); тази година AMD ще ударят и високия клас видео карти на NVDIA и последния ще трябва също да коригират цените. Мисълта ми е - монополист си, таксуваш както ти е присърце (без значение руснак или американец).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Поне според мен нещата стоят по следния начин. Газпром ни дължи по 110 млн долара ежегодно до 2030 година за Трансбалканския газопровод, независимо дали транзитира газ за Турция. Нашите умници са решили да се откажат от тези пари и да покажат мускули, като уж намалят цената на доставките. Вероятно Газпром ще се съгласи на отстъпки, защото той ще покаже гъвкавост и креативност. Всъщност бившия газов гигант ще е на далавера от цялата операция, но това ще остане скрито за народонаселението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
И колко акции има? И колко дивиденти получава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Е как защо!?! Защото е акционер в ГъзПром и е жаден за рублей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 1
troika
преди 4 години
Импе, ти от останалите тука деби..ли ли си?Ако стане с намалението на цената, няколкостотин милиона лева по-малко ще даде България за газ. Аз се радвам за българите и неразбирам, защо това да е лошо за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 18
Императорът
преди 4 години
Такъв страшен финансов крах е в Русия, че останаха даже без външен дълг. Инвесторът - някога сайтът ви беше еталон за ниво в сферата на финансовата грамотност. как стана така, че се напълнихте с откровени ***, а качествените форумци в огромната си част ви напуснаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още