IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът за дейността на КЕВР през 2017 г. разгорещи Народното събрание

БСП обвиниха енергийния регулатор, че оспорва промените в Закона за енергетиката

12:27 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутатите одобриха след бурни дебати доклада за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2017 година, предаде БНР. При гласуването в пленарната зала 102-ма депутати подкрепиха отчетът да бъде одобрен, 48 бяха против, а четирима депутати се въздържаха.

Страстите се нажежиха от въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова към председателя на енергийния регулатор Иван Иванов дали е взето решение по искането с 200 хил. подписа, събрани от левицата, за спиране на сделката за активите на CEZ България. Според Иванов КЕВР няма правомощия да се произнесе по тази сделка.

От БСП излязоха с декларация, в която посочват, че КЕВР публично оспорва закон, приет от Народното събрание. Левицата визира последните промени в Закона за енергетиката, според които енергийният регулатор има право да проверява сделки за над 20% от капитала на енергийни дружества. Още при приемането на този текст обаче беше уточнено, че той няма как да засегне казуса ЧЕЗ България.

В своя отчет за дейността през 2017 година КЕВР отбелязва, че за последните 3 години цената на електроенергията на регулирания пазар, тоест за битовите потребители и представителите на дребния бизнес, се е повишила само с 2,5%. От комисията припомнят, че през пролетта на миналата година имаше рязък скок в цената на топлинната енергия, но той е свързан с промяната на цените на газа на международните пазари.

В доклада, публикуван от деловодството на Народното събрание, се посочва още и че през 2017 година са били приети голяма част от бизнесплановете и утвърдени нови цени на ВиК дружествата в страната. Тази дейност е свързана с реформата в сектора, която се отлага от години.

КЕВР одобри повишаване на цените на водата в повечето райони на страната, но основната причина за това са увеличените инвестиции, чрез които да бъдат намалени загубите на вода и да бъде повишено качеството на услугата, обясняват от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още