IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на БАН не дава окончателен отговор работещ проект ли е АЕЦ "Белене"

Има модели, при които централата ще е работеща, но стратегически инвеститор трудно ще бъде намерен, казват учените

17:25 | 16.11.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

АЕЦ "Белене" е жизнесособен проект при средна борсова цена на електроенергията в региона от 84 евро за мегаватчас, сочи дългоочакваният доклад на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на проекта. Анализите на учените бяха представени на специална пресконференция днес, но те са базирани на много фактори и допускания и не дават окончателен отговор дали АЕЦ "Белене" е работещ проект.

Според допусканията цената на електроенергия на борсите в региона през 2040 година ще варира между 57 евро и 84 евро на мегаватчас. "В горните нива проектът е абсолютно жизнеспособен", заяви ръководителят на екипа проф. Александър Тасев. При най-ниската цена няма нито един вариант, при който централата може да изплати направените разходи. Срокът на възвръщаемост на инвестициите в допусканията на БАН е 20 години.

В презентацията си проф. Тасев уточни обаче, че нормираната цена на електроенергията на централата е в диапазона между 73 и 91 евро на мегаватчас за целия срок на проекта.

В моделите на БАН са заложени няколко изходни данни. Максималният размер на инвестиционните разходи е 10,5 млрд. евро, в които влизат всички направени до момента разходи, средствата за допълнителната инфраструктура, хранилище и ядреният риск.

Анализите са разработени при различна структура на собствения и привлечения капитал - основно при 30/70 и лихва за привлеченото финансиране до 4,5%.

На тази база са "разиграни" 90 варианта. Част от тях са жизнеспособни, но учените не уточниха колко точно, нито каква е най-ниската възможна цена на електроенергията на пазара, при който централата ще може да работи.

Предвижданията са, че строителството на централата ще започне през 2019 година и тя ще бъде въведена в експлоатация през 2028 година, когато средната борсова цена на електроенергията ще бъде 68 евро на мегаватчас.

"Жизнеспособността на проекта зависи от съотношението привлечен собствен капитал, а вътре разпределението на собствения капитал не влияе", коментира още проф. Тасев на въпрос при какво участие на държавата проектът е жизнеспособен. Учените все пак признават, че централата би получила по-добри условия за привлеченото финансиране, ако държавата участва в проекта.

Учените са вкарали в модела и схемата, по която ще се строи АЕЦ „Пакш“ в Унгария. При нея структурата на капитала е 80/20 привлечен и собствен капитал, като правителството получи държавен заем от Русия за строителството. Според доклада на БАН този вариант е приложим и за нашата централа и тя ще може да работи.

Докладът за АЕЦ "Белене" е част от по-задълбочена разработка на учените за развитието на електроенергийния сектор в България. Пълният вариант ще бъде предаден на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Частта за втората ядрена централа ще бъде използвана като база, за да бъде взето решение дали проектът да бъде реализиран въобще.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че не бива да се прибързва с решението и уточни, че докладът ще бъде обсъден с депутатите и представителите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Изводите на БАН са, че към 2030-2040 година в България и региона ще има недостиг от 2000 мегавата базови мощности. Нужните "маневрени" мощности само за България са в диапазона 420 - 1650 мегавата. Анализите разглеждат различни сценарии на потребление, на изграждане на нови мощности в България и региона, изваждане на мощности от експлоатация и политиката на ЕС за декарбонизация на икономиката.

Допусканията на БАН са, че потреблението в региона ще расте, взети са предвид и различни сценарии на икономическо развитие на страната - базов с икономически растеж от 2,5% - 3% до 2040 година, умерен (3% - 4%) и оптимистичен (3,5% - 6%).

Турция е много сериозен фактор за потреблението в региона, показват още анализите на учените.

Идеята на управляващите досега е да извадят активите и пасивите на АЕЦ "Белене", които в момента са в структурата на Националната електрическа компания (НЕК), да се подготви приватизацията на проекта и да се намери стратегически инвеститор.

От БАН са категорични, че от правна гледна точка няма никакъв проблем за сформиране на проектно предприятие, но намирането на стратегически инвеститор би било много трудно. Учените са категорични, че държавата трябва да участва в това държавно строителство, за да има и по-добри финансови условия.

Най-лошият сценарий е нищо да не се прави с активите на централата и оборудването, което е произведено за площадката точно в Белене, да бъде продадено, посочиха още от Академията. Проектът има 5-8 години преднина пред други варианти за нова мощност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Говориш колкото да не заспиш! Само цената на оборудването за "слънчев ток" е 4 евро на ват, при 20 години експлоатация с 80% мощност....под 70 ст/kW си загубен, освен ако не крадеш или переш нарко пари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Всяко нещо има смисъл в определеният момент. Сега БАН трябва да пере гащите на накъканите политици. Защо са Ви чужди инвеститори, за повече кражби ?! Върнете парите от КТБ и АЕЦ Беляне е готов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Между другото днес Теменужка Петкова каза по телевизията, че нямаме друг избор освен да строим АЕЦ. Според Петкова Китайската национална ядрена корпорация проявява сериозен интерес. Както се вика докладът според интереса. На 25 октомври Борисов и Петкова се срещат с шефовете на Росатом. На 14-15 ноември излиза доклада на БАН, че трябва да строим иначе ще загубим 1,5 милиарда евро. Случайно май се оказва, че може да получим пък заем от руснаците за 80% от стойността на централата, а ние да внесем останалите 20%, които почти се равняват на стойността на закупеното оборудване.Единствената неизвестна в уравнението в момента са тримата американски конгресмени, които летят случайно над българска територия и се чудят да кацнат ли, да не кацнат ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Горе-долу. Американците сега ще лицензират една от старите си АЕЦ за още 20 години, което ще направи общ живот от около 80 години :) На една перка й дават максимум 25 години, а някои твърдят 15 години. Фотоволтаиците са същата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Слънчевият ток в момента напълно отсъства. Погледни си през прозореца. В същото това време дори при 5 градуса трябва да се топлиш. И така от 1 ноември до 31 март като минимум. Не ми се мисли ако 100'000 електрокарчета тръгнат по улиците. Приказките, че тока на АЕЦ се увеличавал са измислице, неподкрепени от никакви факти. Един реактор работи като минимум 40-50 г. Слънчевите панели деградират до около 70% от началната мощност в рамките на първите 8г. Допълнително изискват резервни мощности дори в активния сезон. Ако са толкова добри, да излязат на свободния пазар, да ги видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
fon
преди 6 години
Това разбира се е цена за зарибяване на балъци тъй като в света вече никой не може да инсталира нов ядрен реактор който да дава ток на цена под 110 евро/МВч. Слънчевия ток в южна Европа е под 60 евро/МВч и продължава да пада силно, а на този от АЕЦ все си се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
От Русия вече има кандидат. Теменужка Петкова е казала че проблем няма.https://***/energy/ot-rosatom-sa-gotovi-da-rabotyat-za-aets-belene.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Но ако се появи такъв от Русия, коментарите ще са отрицателни, обаче ако е от Турция, Албания, Индия или Джибути, ще са положителен, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
От статията разбирам, че няма стратегически инвеститор. Според мен няма даже и случаен такъв. Така че коментарите са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Още едно допълнение. Няма такова животно като "окончателен отговор" при финансова и оперативна прогноза за след 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още