IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорена е нова входна точка на азерския газ от 2021 г.

Реализацията на IGB се бави, но имаме вариант за вноса на газ от Азербайджан, обясни енергийният министър Теменужка Петкова

08:53 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още от 1 януари 2021 година България ще има нов източник на природен газ - от Азербайджан. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред "Нова телевизия", като потвърди по този начин вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов. 

Петкова потвърди, че ще има забавяне на реализацията на газовата връзка с Гърция (IGB), но правителството е предприело стъпки за временна смяна на входната точка на газа от Азербайджан. 

Тя обаче не уточни откъде ще получаваме азерския газ.

По договора, сключен между "Булгаргаз" и Socar през 2013 година, доставката на газ от Азербайджан трябваше да се осъществява на входната точка Комотини. Работата по газовата връзка между Комотини и Стара Загора започна през лятото на 2019 година, заради пандемията обаче изпълнението ѝ ще се забави, обясни още Петкова.

С новия източник на природен газ ще запазим стратегическото си предимство, а бизнесът ще се възползва от всички предимства на диверсификацията, твърди енергийният министър.

Оценката на Международния валутен фонд (МВФ) показва, че България е сред едни от най-добрите макроикономически показатели и в тази криза, каза още Петкова. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) не е основен измерител за икономиката обясни тя по повод данните за три пъти по-бавен ръст на българската икономика спрямо средните европейски нива през лятото.

Предприетите мерки в страната в отговор на пандемията са адекватни и достатъчни, но ако има промяна, ще има и допълнителни мерки, коментира още Петкова. Тя призова за по-голяма лична отговорност.

Енергийният министър заяви още, че са взети и всички мерки за защита на енергийните обекти, които са част от националната сигурност на страната. Цените на електроенергията и топлинната енергия за бита се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Петкова не очаква те да бъдат променени през зимните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още