IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на природен газ в България замира

По данни на НСИ през октомври са добити едва 3 млн. куб. метра природен газ, което е крайно недостатъчно за покриване на потреблението

12:00 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на природен газ в България замира, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). В последните месеци има непрекъснат спад, който през октомври достига 62,5% на годишна база. Спрямо септември тази дейност се свива с 25%.

Така в страната се добиват едва 3 млн. куб. метра, крайно недостатъчно за задоволяване на вътрешното потребление, което се покрива почти изцяло с внос.

От данните на статистическия институт е видно, че през октомври в страната са доставени 248 млн. куб. метра природен газ. Това е ръст от 33,3% спрямо предходния месец септември, но спрямо октомври 2016 година има намаление от 9,2%.

В момента местният добив на природен газ у нас идва основно от находището "Галата" край Калиакра. Надеждите са за още находки в перспективните блокове "Хан Аспарух" и "Силистар" в дълбоките води на Черно море. Консорциумът, който проучва "Хан Аспарух" съобщи за находка на петрол, но без повече подробности около нея, и в момента извършва нов сондаж в района и подготвя трети.

Концесионерът на "Силистар" също се готви за сондаж и вече изрази задоволството си от първите анализи на блока. 

В своя преглед на енергийния сектор през октомври НСИ отбелязва още и спад на производството на електроенергия на годишна база (с 6,4% до 3,4 хил. гигаватчаса). На месечна база има минимален ръст от 0,2 на сто.

По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана в страната. Доставките се увеличават както на месечна, така и на годишна база. По данни на НСИ в България са реализирани доставките на 2,7 хил. гигаватчаса електроенергия, което е повишение от 0,4% на годишна и от 9,7% на месечна база.

През октомври в страната са добити 3,4 млн. тона твърди горива, или с 3,5% по-малко спрямо миналия октомври. Спрямо септември обаче работата се ускорява и има ръст от 13%.

НСИ отчита и минимален внос на твърди горива - общо доставките (местен добив и внос) са в размер на 3,48 млн. тона. И тук тенденцията е разнопосочна - спад на годишна база (от 3,5%) и ръст на месечна (от 12,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още