IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще бъде публикувана поканата към инвеститори за АЕЦ "Белене"

След това започва да тече срок за подаване на заявления за участие от 90 дни

13:41 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест срещу проекта в София. <em>Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу проекта в София. Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group

Поканата в Официалния вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде публикувана до края на май или първите дни на юни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че описанието на процедурата трябва да бъде преведено на всички официални езици на държавите - членки на Европейския съюз, което отнема време. Именно това е обяснението за забавянето на публикацията, която се очакваше в началото на май.

Енергийният министър добави, че след като поканата бъде публикувана, ще започне да тече срокът за подаване на заявления за участие, който е 90 дни, считано от датата на публикуване й в Официалния вестник на ЕС.

Прогнозният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на поканата.

Правителството се опитва да възроди спрения през 2012 г. проект, след като страната беше осъдена от Русия да плати над 1 млрд. лева за поръчано оборудване, без да има окончателен договор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още