IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2 месеца ще стане ясно какви суми ще връщат топлофикациите на абонатите

„Булгаргаз“ ще връща 72,8 млн. лв на топлофикационните дружества, още 22 млн. лв ще бъдат насочени към крайните потребители, а 101 млн. лв ще отидат в бизнеса

10:26 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Максимум до 2 месеца абонатите на топлофикационните дружества ще разберат каква сума ще им бъде компенсирана в следващите сметки заради намалената със задна дата цена на руския природен газ, заяви в ефира на БНТ председателят на Енергийната комисия към Народното събрание Валентин Николов. Той коментира вчерашното гласуване в парламента на поправки в Закона за енергетиката, приети с единодушие.        

Николов заяви, че ще „Булгаргаз“ ще върне 72,8 млн. лв на топлофикационните дружества. Други 22 млн. лв ще бъдат насочени към крайните потребители, а 56 млн. лв ще отидат в бизнеса. 

„Това са общо 156 милиона, които ще бъдат компенсирани по този закон. Тук не са включени 45 милиона лева, които бизнесът трябва да получи, но от 1.01.2020 г.“, подчерта председателят на Енергийната комисия. Така общата сума, която "Булгаргаз" трябва да връща на представителите на българския бизнес, достига размер от 101 млн. лв.

Парите вече са преведени по сметка на „Булгаргаз“ от страна на руската държавна компания „Газпром“. Те ще отидат при крайните потребители, посочи Николов.

По неговите думи първата крачка след приемането на поправките в закона е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи цените - новите цени на парното, на електроенергията от високоефективно комбинирано производство и на природния газ със задна дата за всеки месец поотделно.

„Този процес започва от 5 август миналата година до 31 март 2020 г. В 30-дневен срок КЕВР трябва да е готова с цените, но е възможно да стане и по-скоро“, обяви Николов. След това ще се сметнат разликите между старото и новото решение, добави още той.

От тези разлики „Булгаргаз“ смята колко трябва да върне на своите клиенти. Превежда ги физически на своите клиенти и приспада сумите по търговската практика в зависимост от това дали въпросните клиенти имат натрупани задължения, пояснява още Николов.

20-дневният срок, който се дава на „Булгаргаз“, започва да тече след решенията на енергийния регулатор. Поради тази причина срокът ще бъде значително скъсен.

„След това, на база решенията на КЕВР, се изчисляват (приспаданията) за крайните потребители на услугата“, подчертава Николов.

Той обясни, че топлофикационните дружества и крайните снабдители трябва да изчислят сумите за всеки един краен потребител на услугата, да направят известие и обявят от каква сума ще може той да се ползва като компенсация. Това трябва да стане в рамките на максимум 2 месеца, посочи още председателят на парламентарната енергийна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още