IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на "Булгаргаз": България ще предоговаря и цената на азерския газ

Вчерашното обявление за намаляването на цената на синьото гориво не е подарък, обяви Николай Павлов

10:50 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година. Това посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в ефира на bTV.

"Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне", каза Павлов. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40%. За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”. Премиерът определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на „синьото гориво“.  

Това дава възможност на "Булгаргаз" да върне на клиентите си 150 млн. лв. без ДДС, както стана ясно вечера в МС. Сумите ще бъдат сметнати на база потребени количества и платени фактури.

Според Павлов би било справедливо клиентите на "Булгаргаз" също да възстановят средства на своите потребители. За април "Булгаргаз" ще предложи на енергийния регулатор (КЕВР) цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44.04 лв. е намаление в размер на 40.3%, добави той.

Това възстановяване обаче ще следва сложна процедура. „За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за периода от 5 август 2019 г. до 31 март (2020 г.) трябва решение на КЕВР. "Булгаргаз" ще изготви съответните заявление със стара дата и ще ги внесе за одобрение от КЕВР. И след това Булгаргаз ще възстанови средства на своите над 200 клиенти“, обясни Павлов. За всеки отделен месец за периода между 5 август 2019 г. и 31 март тази година цената на газа ще бъде различна. „Има формула, която отразява курса на долара и петролните деривати“, както и котировките на пазарите“, каза директорът на "Булгаргаз“.

Павлов е категоричен, че не е търсена специална символика в обявяването на намаляването на цената на газа на 3 март, просто тогава е бил получен договора, а първоначално новият договор е трябвало да бъде финализирано на 28 февруари. Това не е подарък, защото в съвременния свят на търговията никой не прави такива подаръци, а резултат от тежки преговори, започнали на 5 август 2019 г., уточни той.

По думите му България е предоговорила цените на газа по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Това се е случило, защото преди това не е имало основание за преговаряне с "Газпром" в края на 2018 г.

Темата коментираха и енергийни експерти. Според Атанас Тасев става въпрос не за намаление цената на газа, а за нова форма. В новите условия винаги ще имаме по-ниска цена, отколкото имахме по старата формула. В ефира на БНТ той подчерта и ролята на преговарящия екип и Европейската комисия за постигането на по-ниската цена.

Експертът Иван Хиновски пък предупреди, че новата формула е свързана и с цената на втечнения газ, което може да означава по-ниски цени във второ и трето тримесечие на годината, но в есенно-зимния сезон цената на природния газ може да се покачва.

„В момента "Газпром" не предлага тази цена, защото има специални чувства към България, има международна конюнктура, която оказа натиск върху тях да променят цената. Първо - те чувстват потенциална конкуренция от бъдещия внос на втечнен газ в България. Второ - в Турция останаха големи количества излишен природен газ поради икономическата криза и редица други фактори. Чисто пазарни механизми наложиха "Газпром" да направи тази стъпка“, каза Хиновски пред Националната телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още