IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Ковачева: Искането на топлофикациите за по-високи цени е скандално

Заради извънредната ситуация не е ясно кога ще излязат изравнителните сметки за този сезон, предупреди омбудсмана

12:40 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Получихме изключително много сигнали и оплаквания от граждани, чиито сметки от „Топлофикаци“ са действително завишени. Изненадата за хората е голяма, тъй като цената на природния газ е намалена и март не беше толкова студен месец. Няма обективна причина за това увеличение. Това коментира в ефира на bTV омбудсмана Диана Ковачева.
Тя настоя в писмо до председателя на КЕВР потребителите да заплатят сметките си едва след като те бъдат изчислени правилно от „Топлофикация“.

„Трябва бързо да бъде направена проверка, за да се види какви са реалните сметки на потребители. Тези сметки са абсолютно нереални“, каза каза още тя. 

По думите й заради извънредната ситуация не е ясно кога реално уредите на хората ще бъдат проверени. В този смисъл не е ясно и кога ще излязат изравнителните сметки за този сезон

"Още миналия месец се постави проблема с „Топлофикация“, когато дружествата поискаха по-високи цени за следващия отоплителен сезон. Скандално е това увеличение с 80% или 140%. Аз, като омбудсман, не мога да се съглася това да стане за сметка на гражданите", категорична е Ковачева. Според нея жалбите за този месец са се увеличили с 20%. "Не е ясно кога ще излязат окончателните сметки, тъй като в момента не могат да бъдат проверявани по домовете заради мерките срещу коронавируса. Няма никакви доказателства за това, че сметките са по-високи заради това, че хората си стоят повече по домовете", каза още обществения защитник.

Ковачева определи като опасна мярка въвеждането на мораториум върху сметките, тъй като по този начин в един момент ще се окаже, че хората имат натрупани много сметки, които трябва да бъдат платени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още