IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ най-вероятно ще бъде проверена от ДАНС

Изведнъж фирма с 90 хил. лева активи придобива една трета от мрежата в България, каза депутатът

10:46 | 23.02.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заради важността на сделката за ЧЕЗ най-вероятно тя ще бъде проверена от ДАНС, за да се установи дали има „нещо сиво“ в нея. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев, цитиран от БТА.

По-рано днес той коментира темата пред Нова телевизия. "Очевидно купувачът на ЧЕЗ не е стратегически инвеститор, каза депутатът от ГЕРБ. Повод за коментара е вчерашното съобщение на елекроразпределителното дружество, че продава изцяло активите си в България на "Инерком". „Той никога не се е занимавал с този бизнес“, каза Добрев за купувача.

Депутатът заяви, че съобщението за сделката първоначално му прозвучало като фалшива новина. „Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хил. лева активи и 11 хил. лева загуби ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, подчерта той. И изтъкна, че ЧЕЗ притежава една трета от разпределението на електроенергия в България и е най-голямото ЕРП с оборот 1,8 млрд. лева годишно или близо 2% от БВП.

„Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за „Инерком“ до вчера. Изведнъж тази фирма придобива една трета от мрежата в България. Не виждам тази фирма да има опит, свързан с бизнеса на ЧЕЗ, защото ЕРП-тата са специфичен вид бизнес“, каза Делян Добрев. По думите му служителите на ЧЕЗ са около  900 души.

„Изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач и се питам дали той ще отговори на условията да управлява адекватно един бизнес като ЧЕЗ“, коментира той. И допълни, че ЧЕЗ имат право да продадат на когото решат бизнеса си, но дали държавата ще се съгласи, зависи от КЗК и КЕВР. 

„Цената, която се върти в общественото пространство, е 300 млн. евро“, заяви Добрев.

На въпрос има ли връзка между Славчо Върбаков, съпруг на Гинка Върбакова (собственик на "Инерком" – бел. р.) и енергийния министър Теменужка Петкова, и дали купувачът е свързан с Христо Ковачки, Добрев заяви, че не знае за такива връзки.

„Аз не мисля, че това е най-важното. По-важното е дали тази фирма има капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ“, обясни той.

По темата за това какво се разбраха бизнесът и държавата за поскъпването на тока, Добрев каза: „Манипулациите на пазара и съмненията на бизнеса за такива бяха не по отношение на борсата, а по отношение на собствените платформи на дружествата и начина, по който една шепа търговци купуват енергията в България”, каза той.

Още декември сменихме законодателството и цялата енергия минава прозрачно през борсата, допълни народният представител.

По темата за отношенията между коалиционните партньори в управлението той каза, че, ако има напрежение, то трябва да се обсъжда в рамките на коалиционния съвет.

Добрев каза, че погледнато математически броят на депутатите на „Атака“ е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета. „Хипотетично могат да бъдат заместени с друга подобна по размер парламентарна група – тази на Марешки”, каза депутатът от ГЕРБ. 

Вицепремиерът Валери Симеонов също е изненадан от сделката за ЧЕЗ. "Не знам каква е фирмата и не съм я чувал", каза той, цитиран от агенция „Фокус“. Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта. Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той. По-важен е въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе на такива сделки, посочи Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 6 години
КЪДЕ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Изобщо, и съдбата на електроразпределителната мрежа на РБ пое по криволичещите и неведоми пътеки на БТК и на "пазара"... И държавата, която е строила инфраструктура за милиарди кървави левчета, ше вентилира супата, а некой Спас Русев пак ше напълни яко гушмако... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
superexpert
преди 6 години
Дано АНКА да е обжалва да спаси полужението тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Па те тия пазарджиклии сигурно изобщо не са се сетили каква см^рад ше се дигне и че ше ги обърнат с хастара наопаки... :lol: Само се чудим, на какво точно ЗАКОННО основание държавата може да спре сделката и ако все пак я спре, а то (основанието) не е достатъчно законно, щот плямпаниците на делянчо едва ли са съдебно-защитими аргументи - никъде в Търговския закон не се ограничава търговска сделка по признак "богат-беден", та колко ще струва това на хазната във вид на присъдени и дължими на ЧЕЗ щети... щот те май и едно друго дело водят срещу държавата, за което не се шумоли много... А гербаджиите са факири да печелят арбитражни дела по енергийни проблеми... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Айде, още един гербаджийски пирон в енергетиката... :lol: А то току така неква фирма с 90 хил. капитал стига до финализирана сделка с компания като ЧЕЗ... Щот и те (ЧЕЗ) са хванати с капан на Витоша... И минала неква кака покрай офиса им, отбила се и напрайла оферта, те па зели, че приели... :lol:Вие слушайте делянчо, нема нужда да мислите - през моминските му устнички само истини излизат, хем я разбира енергетиката, гиби... министър беше... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
така де, ама за кой Делянчо говорите :):) тоя на снимката или Кой ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
v_tin
преди 6 години
По спомен карам, ноЕх да ми падне мене солунската митница, само за 2 години да ми падне.Ти този герой ли си братчед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
caller
преди 6 години
Кой да е нагъл, Делянчо ли?Като стигнеш до неговата позиция в партията и държавата, тогава се изказвай. Където Делянчо е стигнал, ти има още да драпаш. Не само той, но и цялата си фамилия е устроил, така че недейте да го критикувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
superexpert
преди 6 години
КОЙ депутат от Пазарджик принуди държавна банка ББР да гарантира сделката на губеща частна фирма сделката,Бойко защо не пита ДАНС или чака Президента да го изпревари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Big Stan
преди 6 години
Рядко противно и нагло същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още