IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Не съм виновен за нищо

Прокуратурата повдигна обвинения към бившия енергиен министър заради нарушенията по казуса "Белене"

18:02 | 24.10.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не съм виновен за нищо и това много бързо ще се докаже в съда, заяви пред журналисти в Народното събрание бившият енергиен министър, а сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев, цитиран от БТА.

Добрев внесе в деловодството отказа си от депутатски имунитет. По-рано днес от Прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал снемането на имунитета на депутата, свързано с разследването по казуса за АЕЦ „Белене“.

Добрев е обвинен за бездействие в качеството му на енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов. Тогава той не прекратява договор по спрения от правителството проект за строеж на АЕЦ „Белене“. Щетите за Националната електрическа компания (НЕК) от това се оценяват на над 4,5 млн. евро.

Делян Добрев смята обаче, че това обвинение ще падне в съда и припомни, че строителството на АЕЦ „Белене“ е спряно именно с неговия подпис под доклад до Министерския съвет. Още в първото заседание на правителството, в което участва като министър, той е поискал проектът за втората ядрена централа у нас да бъде спрян.

„Надявам се Прокуратурата да намери истинските виновници за най-голямата далавера в историята на България и за потрошаването на всички пари“, коментира още бившият енергиен министър, допълва агенция „Фокус“.

Бившият енергиен министър не отговори кой е продължил да плаща по договора с "Парсънс", както и дали ще напусне временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене", чийто член е. Тя беше създадена миналата седмица с решение на депутатите. Мълчанието си той обясни с това, че всеки момент ще му бъде повдигнато обвинение, но подчерта, че детайли ще излязат по време на процеса.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в Народното събрание, че Делян Добрев се ползва с пълното доверие на ГЕРБ. „Приветстваме действията на Прокуратурата по отношение на усилията й да намери виновници за „Белене“, каза още вицепремиерът. 

Той беше категоричен пред журналисти в парламента, че не може да има щета за милиарди и да няма виновни за нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
novak li sam
преди 7 години
Виновен е, иначе БХ нямаше да го хвърли на кучетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
"Той беше категоричен пред журналисти в парламента, че не може да има щета за милиарди и да няма виновни за нея." освен ако щетата не е в банковият сектор, там вече доказаха че може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още