IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Не сме изчерпили всички резерви на енергийната система

Аварийната помощ от Турция преди ден е покрила потреблението за 1 минута, посочи бившият енергиен министър

10:20 | 25.01.17 г. 1
<p>
	Делян Добрев. Снимка: <em>архив &nbsp;БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: архив  БТА

Не всички резерви на електроенергийната система са изчерпани – има още един блок на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 с мощност от 240 мегавата, който досега още не е бил активиран през този зимен сезон. Това коментира пред bTV бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Той посочи още, че тази сутрин натоварени са едва 31 мегавата от мощностите на ВЕЦ-овете, а общият им капацитет надхвърля 2,3 хил. мегавата, което също е резерв за системата.

Така Добрев отговори на критиките на БСП за недобро управление на сектора и предупрежденията, че се налага внос на електроенергия в пиковите часове.

Добрев обаче е категоричен – внос на електроенергия няма, а социалистите спекулират с аварийната помощ, която се предоставя непрекъснато между съседните държави. Във вторник (24 януари) аварийната помощ от Турция е била 200 мегавата, тоест задоволява енергийните нужди на България за 1 минута, посочи още Добрев.

Аварийната помощ се предоставя, за да се управлява по-добре енергийната система в региона. Добрев посочи, че ако страната има нужда да покрие върхово потребление за само един час, не е икономически изгодно да се активира оставеният в резерв блок на ТЕЦ „Марица Изток“ 2, а да се вземе електроенергия от съседна страна.

Бившият енергиен министър призна, че е имало влошаване на резервите от суровини в централите, но проблемът е преодолян и от 20 януари въглищата в складовете на централите се увеличават. „Реакцията на колегите е след дъжд качулка“, посочи още той.

Добрев беше категоричен, че на базата на досегашните данни режим на тока няма да има. Той съобщи, че преди два дни са аварирали едновременно два блока на КонтурГлобал (ТЕЦ Марица Изток 3), но дори и тогава не се е наложил внос на електроенергия.

По отношение на ефективното управление на енергетиката Добрев припомни, че правителството на Пламен Орешарски е оставило Българския енергиен холдинг (БЕХ) с едва 300 млн. лева по сметките, което е наложило да се тегли заем, за да се платят заплатите на хората в системата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още