IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Не бързаме да премахнем регулирания енергиен пазар

Старите задължения на НЕК ще бъдат изчистени по специална програма за срок от 20 години, съобщи бившият енергиен министър

11:28 | 14.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Добрев: Не бързаме да премахнем регулирания енергиен пазар

Излизането на домакинствата на свободния пазар няма да е задължително и няма да се бърза с премахването на регулирания енергиен пазар. Това заяви в ефира на БНТ бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Той посочи, че след 1 април битовите потребители ще имат възможност да сменят доставчика си, но ако цената не ги удовлетворява те ще могат да останат на регулирания пазар.

През енергийната борса в момента минават около 5% от търгуваната у нас електроенергия, посочи още Делян Добрев и допълни, че това количество не е малко предвид модела на търговия ден напред. Той прогнозира увеличаване на обемите, след като изтекат дългосрочните договори между бизнеса и търговците на електроенергия.

Това ще стане през юни и много от представителите на бизнеса ще предпочетат да купуват електроенергия през борсата, смята бившият енергиен министър.

Добрев коментира и ситуацията в Националната електрическа компания (НЕК). Според него трупаните с години задължения на държавното предприятие, които са в размер на близо 4 млрд. лева, не могат да бъдат покрити в рамките на 2-3 години. Ще бъде изработена програма, съвместно със Световната банка, тези задълженията на държавната компания, направени за „неразумни проекти и инвестиционни разходи“, да бъдат изчистени за срок от 20 години.

Той припомни, че целта на управляващите през миналата година е била компанията да спре да потъва. Според него реформите са дали резултат и след няколко промени в Закона за енергетиката вече е преодолян тарифният дефицит, който възлизаше на над 800 млн. лева годишно или приблизително 1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

С промените в законодателството от една страна бяха намалени разходите на Националната електрическа компания (НЕК), тъй като тя вече изкупува по-малки количества „скъпа енергия“. От друга старана се повишават приходите – например от квотите въглероден диоксид и от вноските от 5% от производителите и търговците на електроенергия, които се трупат в специален фонд за оздравяване на електроенергетиката.

Така за първи път от 2010 година насам НЕК ще реализира тарифен излишък от 100 млн. лева за регулаторния период (тоест до края на юни 2016 година), прогнозира Добрев.

Заемът, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли е с цел стабилизиране на цялата система, а не покриване на неефективни разходи, посочи още Добрев.

Той направи коментар и за случващото се на енергийната борса у нас. Ниските цени, които се отчитат по време на сесиите, всъщност се наблюдават в целия регион. На сегмента ден напред има цени от около 5-6 евро на мегаватчас, което е 5-6 пъти под средното, посочи още депутатът.

Той обясни това с ниския икономически растеж на цялата европейска икономика и забавеният ръст на турската икономика като цяло, както и допълнителните мощности, които са инсталирани в последните години – особено от възобновяеми източници в целия ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
вие пък за кво бързате .... година и половина мина и нито една от обещаните реформи даже и не сте е почнали... само ни дерете с данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още