IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Арбитражното решение за Белене няма да повлияе на цената на тока

Присъдената сума от 550 млн. евро няма да тежи на държавния бюджет, а на НЕК, смята депутатът

14:07 | 19.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Арбитражното решение за „Белене“ няма да се отрази върху цената на електроенергията, заяви председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев пред БНР.

„По времето на кабинета „Орешарски“ НЕК губеше над 400 млн. евро всяка година. В момента такъв дефицит няма. Присъдената сума по арбитражното дело не е колосална за българската енергетика“, беше категоричен депутатът от ГЕРБ в отговор на въпрос дали държавното дружество ще фалира.

АЕЦ „Белене“ струва 10 млрд. лева и още през 2008 г. на БСП е било ясно, че проектът не е било възможно да бъде финансиран, заяви той. 

Депутатът припомни старо писмо от изпълнителния директор на НЕК до министъра на енергетиката.

„И единият е от БСП, и другият е от БСП. Изпълнителният директор на НЕК пише писмо през 2008 г., че стратегическият инвеститор RWE пита откъде държавата, или НEK, ще вземе своите 50%, за да финансира проекта и препоръчва, между редовете, да не се плаща аванс. Неплащането на аванса през 2008 г. ще остави споразумението без да бъде то активирано“, каза Добрев.

„Арбитражът каза „договор няма“ и това е основанието той да не присъди никакви пропуснати ползи, никакви неустойки или оборудване, което българската страна не е поръчала. Всъщност арбитражът присъжда това, което ние предлагахме още през 2012 г. – да заплатим произведеното към момента на изтичането на споразумението – 550 млн. евро, а не 620, както цитират левите партии“, допълни Добрев.

Той поясни, че срещу тези 550 млн. евро НЕК получи „всичкото оборудване, поръчано и произведено към края на март 2012 г.“.

Запитан дали това са един или два реактора, той каза, че първият реактор е бил готов към края на 2011 г., а вторият е бил в голяма степен на завършеност. По време на арбитража не са водени срещи, защото това би навредило на съдебната процедура. В следващите 30 дни НЕК ще отиде на място, за да види каква част от оборудването е готова.

Добрев изтъкна, че анализът на Световната банка посочва, че енергетиката ни страда от това, че има излишни мощности: „Има 30% повече инсталирани мощности, отколкото е необходимо на страната. Те трябва да се поддържат в готовност и всъщност плащаме за това, че имаме повече, отколкото ни трябва. Представете си в ситуация, в която през пролетта и на тази, и на миналата, и на по-миналата година имахме товар в енергетиката, който се задоволяваше почти напълно само от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и изключвахме всички останали мощности. Представете си да имаме още един или два блока на „Белене“, каза той.

Депутатът допълни, че идеята за строеж на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ е стартирала по време на кабинета „Орешарски“, а споразумението с „Уестингхаус“ е сключил Драгомир Стойнев. То обаче е изтекло по думите му няма никакъв документ или споразумение, или договор, който да ни задължава да изграждаме каквото и да било.

„Българската държава трябва много добре да прецени кога точно ѝ трябват допълнителни мощности и, при положение, че ще удължим дейността на Пети и Шести блок на „Козлодуй“ с минимум 20 години, на нас не ни трябват нови мощности до 2037 и 2039 г.“, допълни той.

Добрев уточни, че НЕК не може да препродаде оборудването за „Белене“ без „Росатом“.

Присъдената сума от 550 млн. евро няма да тежи на държавния бюджет, а на НЕК, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още