IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ Разпределение подмени 110 kV кабел и реновира подстанция „Фестивална“

Инвестиции за 3 млрд. лв. в България за 15 години отчете компанията

14:37 | 21.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЧЕЗ Разпределение България приключва два проекта с особено значение за сигурността на електрозахранването в София – подмяната на кабел 110 kV „Зенит“ и реконструкцията на подстанция „Фестивална“.

Това са най-мащабните проекти на компанията, завършени през 2019 г., и са на обща стойност 6,3 млн. лв., посочват от електроразпределителното дружество.

Подстанция „Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 хил. домакинства, компании и институции в централна градска част на София, кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Горубляне, Полигона, както и потребителите в промишлената зона Гара Искър и района на 7-ми километър.

В рамките на нейната реконструкция са били модернизирани разпределителните уредби средно напрежение и са монтирани нови съоръжения и оборудване. Компанията е предвидила временна възлова станция, която е изпълнявала функциите на подстанцията  по време на ремонтните дейности и осигуряваше алтернативно електрозахранване на клиентите на компанията в района.

2,9 млн. лв. е инвестицията в подмяна на кабел 110 kV „Зенит“. Проектът е изпълнен в район „Подуяне“ в София. Подменен е 2200 метра кабел, в силно урбанизирана територия, което прави реализацията на обекта изключително трудна. Кабелът захранва 96 000 домакинства и фирми в 7 столични района – Слатина, Подуяне, Средец, Оборище, Изгрев, Младост и Искър, в които ЧЕЗ Разпределение е осигурил алтернативно електрозахранване по време на изпълнението на обекта.

„Подобрихме качеството на мрежата, както и на услугите и участваме в проекти, които са природосъобразни“, заяви от своя страна регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на церемонията по приключването на работата по проектите. „Ние дойдохме в България преди 15 години, за да инвестираме и да се превърнем в добри стопани на мрежата. Смятам, че успахме. Днешният ден е доказателство за направените инвестиции за подобряване на качеството, специално за столицата. Нашите инвестиции надхвърлят 3 млрд. лв., което ни прави един от лидерите в енергетиката по отношение на вложени средства“, подчерта още Крал.

В рамките на проекта дружеството извърши и частична реконструкция на двете подстанции, между които е разположен кабелът, свързана с автоматизиране на управлението на мрежата.

Подстанция „Фестивална“ и кабел 110 kV „Зенит“ са част от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата и проектите по тяхната реконструкция, модернизация и обновяване ще доведат до много по-висока сигурност на електрозахранването в голяма част от София – 18 столични квартала - и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още