IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ монтира 127 дивертора в община Белене като част от проекта „Живот за птиците“

Дружеството предвижда и обезопасяването на 63 стълба с различни птицезащитни продукти

11:48 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: ЧЕЗ Разпределение България</em></p>

Снимка: ЧЕЗ Разпределение България

„ЧЕЗ Разпределение“ монтира 127 маркиращи устройства (дивертори) по електропроводите в община Белене, които правят проводниците видими за птиците и намаляват риска от сблъсък с тях. Предвижда се и обезопасяването на 63 стълба с различни птицезащитни продукти. До момента са обезопасени изцяло 13 стълба с 39 изолационни комплекта, съобщават от електроразпределителното дружество. 

Усилията са част от инициативата „Живот за птиците“, която се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). В рамките на този проект се извършват теренни проучвания, за да се установят най-рисковите за птиците райони и да се гарантира целесъобразно насочване на усилията за обезопасяване на електропроводите.

Проучванията определят област Плевен като регион с особено значение. Те ще продължат, докато се идентифицират всички важни за птиците места и се планират конкретни мерки за повишаване на сигурността им, информират още от „ЧЕЗ Разпределение“.

Част от планираните вече дейности в областта предвиждат и повдигане на 46 щъркелови гнезда със специални платформи. По този начин се предпазва животът на птиците, предотвратяват се пожари по мрежата и се съкращава броят на прекъсванията на електрозахранването в резултат на контакта на щъркелите с електропроводите.

чез чез

„ЧЕЗ Разпределение“ и БДЗП представиха усилията, предприети за защита на птиците в област Плевен и конкретно в община Белене, на 31 октомври в природен парк „Персина“ – стратегическо място по отношение на птиците със защитен статут, където са концентрирани част от дейностите по проекта в района.

През юли тази година дружеството обяви и своя проект, част от инициативата „Живот за птиците“, който се отнася за областите Враца и Перник.

По думите на Мария Георгиева, ръководител на проекта в „ЧЕЗ Разпределение“, инициативата ще се реализира в продължение на 5 години и в нейните рамки компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи.

Това лято дружеството организира конкурс за рисунки, за да привлече общественото внимание към възможностите за опазване на биологичното разнообразие и подобряване на градската среда. Младите художници, сред които и деца, претворяват своите красиви проекти, свързани с птиците и електроразпределителната мрежа, върху електроенергийните съоръжения във Враца и Перник.

„Вярваме, че всички дейности, които ще изпълним до изтичане на крайния срок на проекта ще допринесат в максимална степен за минимизиране на жертвите до този момент, свързани с електропроводите и запалването на щъркеловите гнезда. Обходите показват, че усилията вече дават резултат“, заключват от електроразпределителното дружество.

„Живот за птиците“ е проект с бюджет 2,65 млн. евро, като „ЧЕЗ Разпределение“ инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Европейската комисия осигурява финансиране от 1.85 млн. евро по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още